Startsida / Inlägg

”Kockakademin” – där ”Sveriges mästerkock” möter ”Top model”

av Karolina Fjellborg
johan-jureskog-kockakademin-2018

 

 

TV3 låter matlagningstävling gifta sig med det klassiska dokusåpahus-upplägget i ”Kockakademin”.
Två slitna genrer som tillsammans inte föder något nytt – men trots allt passar ganska bra ihop.

 
Hur många matlagningstävlingsprogram tål Sverige? Vill vi verkligen se någon stå och tillaga en bearnaisesås i desperation, med stirrig blick och stressade svettdroppar i pannan, vart vi än vänder oss? Blir vi aldrig mätta på de parodiskt allvarliga avsmakningarna, där kockar med stenansikten långsamt för gafflar till munnar, ackompanjerade av spänningssättande musik, som om det vi bevittnar vore Kim Jong-Uns pekfingrar på väg mot avfyrningsknappen.

TV3 har bestämt sig för att testa, genom att tänja på vad som vid det här laget väl kan kallas för de bortre gränserna med ”Kockakademin”, som har premiär i kväll.

Konceptet lyder som följer: Tio unga, passionerade matlagare med ingen eller relativt lite erfarenhet av kockyrket drabbar samman i kampen om ett jobb på Johan Jureskogs restaurang på Kungsholmen i Stockholm. De lagar mat i en sjabbigt chic lokal med industrikänsla (inte helt olik den på Jureskogs restaurang), och under tävlingstiden bor de tillsammans i ett flådigt hus utanför staden. En efter en åker ut, och så vidare.

Tänk en hybrid av ett ”Sveriges mästerkock” med lite lägre medelålder, Gordon Ramsays ”Hell’s kitchen” (fast utan det ständiga hotet om att överstekocken ska explodera), och dokusåpor som ”Top model”, där konkurrenter föses ihop i ett hus så att de kan börja gå varandra på nerverna och bråka om till exempel smutsig kvarlämnad disk och andra oacceptabla beteenden ganska omedelbart.
(En tjej med rosa hår börjar med att presentera sig som en som ”tar mycket plats” och syns och hörs, vilket i sådana här sammanhang ju har blivit synonymt med att vara otrevlig, så vi vet att det finns i alla fall en bråkstake som känner sig kallad att leverera dramatiken.)

 
”Kockakademin” blandar alltså två väl beprövade, eller uttjatade om man är på det humöret, tv-recept. Vilket inte direkt leder till några nya, oväntade smaksensationer men funkar fint som vardagsmat för den som, fortfarande, inte har fått nog av att luta sig tillbaka efter arbetsdagen och stressa av med ett gäng amatörkockar på gränsen till sammanbrott.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB