Recension: ”Here and now” – Alan Ball havererar med ett pretentiöst sömnpiller
av
Here and now
HBO Nordic
Del 1-3
Drama av Alan Ball, med bl a Holly Hunter, Tim Robbins, Jerrika Hinton, Raymond Lee, Daniel Zovatto och Sosie Bacon.
Premiär den 12 februari
Han vann en Oscar för manuset till ”American beauty” och är mannen bakom både ”Six feet under” och ”True blood”. Nu har Alan Ball gjort en ny familjeskildring för HBO, med Oscarsvinnarna Holly Hunter och Tim Robbins i täten. Vad kan gå fel?
Nå, en hel del tydligen.
”Here and now” – som lanseras som ett mörkt komiskt drama men HELT saknar humor – är ett pretentiöst sömnpiller, som är såpigt och predikande i en dålig kombination och efter tre timmar fortfarande inte har lyckats påvisa någon som helst poäng med sin existens, utöver att inte så lite forcerat bocka av så många etniciteter och sexuella läggningar som möjligt.
Hunter och Robbins spelar två liberala akademiker i Portland som har fyra barn – tre adopterade (från Liberia, Vietnam och Colombia), som alla nu är vuxna, och ett biologiskt, som går på high school. Det verkar inte gå någon större nöd på någon, men det hindrar dem inte från att älta sönder sin välbärgade medelklasstillvaro, ha destruktivt sex och vara allmänt osympatiska. Någon är för svart för att vara nöjd, någon är för vit för att vara nöjd, någon får gliringar om att han har för ljus hy för att räknas i adoptivklubben
Oavsett vad de kommer ifrån och hur de ser ut är ALLA i serien besatta av att tala om etnicitet, vilket blir tröttsamt väldigt snabbt.
När det näst yngsta syskonet, som är gay och pluggar videospelsdesign, plötsligt börjar se konstiga saker – som eventuellt är relaterade till hans muslimska terapeut (som för övrigt har en son som eventuellt är transsexuell, och går runt i smink och hijab hemma) – kan man undra om ”Here and now” döljer ett övernaturligt mysterium innanför sitt skal av familjedrama-med-ett-viktigt-budskap-om-samtidens-delade-USA.
Om man orkar bry sig alltså.
Vilket kräver mer ansträngning än vad ”Here and now” verkar förtjäna.
Alan Ball har ett mäktigt cv och serier om familjer som inte funkar kan vara underbara – men det blir ett problem när det är själva serien som är dysfunktionell.