Startsida / Inlägg

Recension: ”Gråzon” – skickligt skandinaviskt terrordrama med både nerv och omdöme

av Karolina Fjellborg
Ardalan Esmaili, Birgitte Hjort Sørensen, Tova Magnusson och Joachim Fjelstrup i "Gråzon". Foto: C More.
Ardalan Esmaili, Birgitte Hjort Sørensen, Tova Magnusson och Joachim Fjelstrup i ”Gråzon”. Foto: C More.

 

 

Rate

Gråzon

 

C More

 

Del 1-5

Dramathriller av Oskar Söderlund och Morten Dragsted, med bl a Tova Magnusson, Birgitte Hjort Sørensen, Ardalan Esmaili, Joachim Fjelstrup, Karin Franz Körlöf och Johan Rabaeus.
Premiär den 22 februari

 

Hotet från den islamistiska terrorismen.
Det är ett svårt och minerat ämne som Oskar Söderlund (som skrev manus till den alldeles utomordentliga SVT-serien ”Ettor och nollor”) och Morten Dragsted tar sig an i ”Gråzon” – men banne mig om de inte har lyckats göra ett terrordrama med både nerv och omdöme.

”Gråzon” börjar med att Säpo-agenten Eva Forsberg (Tova Magnusson) går igenom en misstänkt lastbil i Göteborgs hamn – och hittar en skarpladdad missil som hade kunnat orsaka en enorm förödelse. Man kommer snart fram till att ytterligare ett spränghuvud göms någonstans i Skandinavien, och Eva paras ihop med Jesper Lassen (Joachim Fjelstrup) – en vanhedrad men skicklig källdrivare på den danska säkerhetstjänsten – för att förhindra det planerade terrorattentatet.

Samtidigt hamnar Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen) – en briljant drönaringenjör på ett progressivt företag – i en omöjlig situation då Iyad Adi Kassar (Ardalan Esmaili), en flyktig bekant från förr, nästlar sig in i hennes hem i Köpenhamn under falska premisser, kidnappar henne och hotar att ta hennes lille son om hon inte samarbetar och ger honom informationen han vill ha.

Vilka val ska Victoria göra? Vilka metoder kan Eva använda sig av för att försöka hindra attacken och vad döljer sig innanför hennes nästan orimligt sansade yta? Varför har den till synes välintegrerade Iyad radikaliserats och är det ett samvete, en tvekan, man ser skymta förbi i hans ögon då och då?

Precis som man förstår av titeln vill ”Gråzon” uppehålla sig i det grumliga gränslandet mellan svart och vitt, där dilemman inte har några givna utgångar och människors handlingar och drivkrafter väcker frågor som inte nödvändigtvis har några snabba svar.

Magnusson och Hjort Sørensen är båda klippor i huvudrollerna, ämnet är brännande, och den tilltagande thrillerspänningen är väl förankrad i intressanta karaktärer. Framför allt figurerna Eva och Iyad verkar halvvägs in i säsongen fortfarande ha lager som ska avtäckas.

Det här är skickligt hantverk. Och ”Gråzon” känns inte alls som den svensk-danska ”Bron”-efterapare som serien hade kunnat bli i mindre kompetenta händer.

 

”Gråzon” kommer även att visas i TV4 framöver.

 

 

 

Se det här också: ”Homeland”, som ”Gråzon” påminner en del om, har precis börjat på en ny säsong. Se den på SVT Play.

Visste du att… danska Birgitte Hjort Sørensen har varit med i två HBO-serier; ”Game of thrones” och ”Vinyl”?

Just nu… är man även nyfiken på C Mores kommande ”Jägarna”, där Rolf Lassgård repriserar sin roll från filmerna.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB