Startsida / Inlägg

Både rätt och fel Robinson-vinnare

av Jan-Olov Andersson

Robinson - Love edition. Melissa Miller. Melissa Miller borde ha varit en av vinnarna i ”Robinson – love edition”.

En kvarts miljon tv-tittare har följt ”Robinson – love edition” i Sjuan.

En kvalitativ återuppryckning för programkonceptet. Med både rätt och fel vinnare.

Kalla det dokusåpa eller realityserie. När ”Expedition: Robinson” hade premiär i SVT 1997 var det en banbrytande och omstridd tv-serie som revolutionerade tv-tittandet. Stilbildande för massor av (sämre) efterföljare. För serien i sig har det varit upp och (mest) ned sedan SVT lämnade över stafettpinnen till TV 3, TV 4 och nu Sjuan. För mig har det varit vårens guilty pleasure. Inget man skrutit om att man har ägnat 22 och en halv timmar åt, plus över fem timmar åt (den helt onödiga) TV 4 Play-avknoppningen ”Edens lustgård”.

Kan ju skylla på att jag som tv-skribent var nyfiken på om kärlekstemat skulle förändra och förnya programmet. Det har det inte gjort. Inga romanser alls, åtminstone inte framför tv-kamerorna.

Men jag fastnade för den proffsiga produktionen, de väl utvalda deltagarna, deras raffinerade taktikspel och – charmiga och tuffa Melissa. De manliga deltagarna har dyrkat henne. De (flesta) kvinnliga har avskytt henne. Tyckt att hon ”kör upp brösten i huvudet på killarna”. Gjort allt för att få bort henne. Det har varit fascinerande att följa hennes framåtanda, hur hon har kämpat vidare, trots mobbningen från de andra tjejerna.

Hon hade fler liv än katten. Men just innan finalveckan blev Melissa till sist utmanövrerad, men typiskt nog inte av konkurrenterna, utan tack vare en få av tävlingar som hade helt orättvisa regler. Hon och Dan hade varit värdiga vinnare.

Men Jennifer, som knep Dan som partner framför ögonen på Melissa, körde ett smart taktikspel. Och lite kul att den självutnämnde vinnaren – den självgode soldaten med de fula tatueringarna – gick bort sig två gånger om i finalen, när det skulle läggas pussel…

I kväll återvänder jag till verklighetens dokusåpa och ”Sofia och Prins Carl Philip” i SVT 1. Måste ju se om Ebba Kleberg von Sydow vågar göra en lite vassare intervju än Tilde De Paula Eby i TV 4.

 

(Ja)

”Cucumber”/”Banana”, SVT 1. Två roliga och gripande syskonserier om äldre respektive yngre bögar i Manchester.

(Nej)

”Hela kändis-Sverige bakar”, TV 4. Bakning är väl inte så förfärligt tv-mässigt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB