Startsida / Inlägg

Dubbel korvfest grusar grillmyset

av Stefan Sköld
Köttberg i ”Grillmästarna”. Foto: TV4

En gemytlig grilljury balanserar upp den dubbla korvfesten.
Men när hela Norge får baka på prime time kräver jag ransoneringskort för mat-tv.
Årets mest testosteronstinna matprogram är tillbaka. Sveriges yngsta mästerkock har knappt hunnit äta sommarens första glass innan ”Grillmästarna” tar över stafettpinnen och fasar oss in i denna ljuva sommartid.
Det kanske är en petitess i sammanhanget men av finalisterna i detta program är återigen sex av de åtta finalisterna män. Ska det vara så svårt att casta fler kvinnor till detta format? I stället spär man på stereotypen om mannens givna plats vid grillen.

Och jag är visserligen inte vegetarian, men mängden kött som lassas upp på korvstoppningsbordet i detta program får det ändå att skava i klimatsamvetet. Vad händer med de överblivna högarna av djur?

Christian Hellberg och  Karin Andersson.
Christian Hellberg och Karin Andersson. Foto: TV4

Med detta sagt så är ”Grillmästarna” i övrigt trivsam sommarförströelse. Jag gillar framför allt domarna Christian Hellbergs och Karin Anderssons mänskliga inställning till matlagning.
Där Leif Mannerström och Marcus Aujalay ibland får det att framstå som ett hot mot rikets säkerhet om kalvbrässen är något överstekt i ”Sveriges mästerkock” så reagerar ”Grillmästarna”-juryn högst sansat när korven är lite för torr. Visst handlar det om dramaturgi men gravallvaret inom mat-tv går mig vanligtvis på nerverna.
Det Är Bara Mat!!!

Och om vi vänder blicken från TV4 mot systerkanalen Sjuan samma tid så är det tydligt att övergödningen av denna genre har nått för långt. På bästa sändningstid visas ”Hela Norge bakar”. Innan kändissverige ens bakat klart, ska grannlandets vanlisar lappa över ett eventuellt tomrum. Inget ont om norska konditorer men finns det verkligen ingenting bättre att fylla tablån med?
Jag vet att sommartorkan stundar men snälla, rara!

I kväll matvägrar jag och tittar varken på ”Hela kändissverige bakar”, eller ”United States of cakes” . Däremot väntar jag in fotbolls-VM i TV4-natten.

 

rof

Klass
”Breaking news med Filip & Fredrik”, Kanal 5, bevisar sig kväll efter kväll som tablåns piggaste tv-format just nu. Denna afton med Rebecca och Fiona som synar studentflak.

casten

Pass
I ”Uppdrag granskning”, SVT1, menar TV4:s vd Casten Almqvist att kravet på kanalen att sända regionala program uppfylls av deras lokala vädersändningar. Jo jag tackar jag.

 

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB