Startsida / Inlägg

10 X-Files avsnitt du måste se

av Dante Thomsen

x-filesSnart återvänder en av världens bästa tv-serier till rutan.

Här är tio ”X-Files” avsnitt du bara måste ha sett.

”X-Files”, eller ”Arkiv X” som den hette på svenska när det begav sig, är en av mina absoluta favoritserier. Jag var åtta år när det första avsnittet av ”X-Files” sändes för första gången och jag kommer aldrig glömma torsdagskvällarna när mamma lät mig sitta uppe.

Än i dag står ”X-Files” i en klass för sig. Det finns nog ingen serie som har väckt mer känslor hos mig. Många har försökt kopiera samspelet mellan David Duchovny och Gillian Anderson utan att lyckas och det finns ingen annan tv-serie som kombinerar sci-fi, existentialism och deckare som Chris Carters skapelse. Dessutom var jag topp tunnor förälskad i Scully under många år.

Snart återvänder ”X-Files” till rutan och för att bygga upp hajpen kring de sex nya avsnitten bad Entertainment Weekly Chris Carter att lista 10 av sina favoritavsnitt. Listan är bra men långt ifrån perfekt. Därför tänkte jag dela med mig av min alldeles egna lista (Chris Carters favoriter får inte vara med).

1. “Squeeze” (Säsong 1, Avsnitt 3)

Leverätaren ”Tooms” gör entré för första gången! Ett riktigt äckligt och bra avsnitt.

2. “Ghost in the Machine” (Säsong 1, Avsnitt 7)

Mulder och Scully kämpar mot en artificiell intelligens som löpt amok och börjat mörda människor. Cyberpunkigt så det förslår!

3. “Ice” (Säsong 1, Avsnitt 8)

Detta ”The Thing”-inspirerade avsnitt är ett av mina absoluta favoriter. Jag säger bara en sak: alienparasiter!

4. “E.B.E” (Säsong 1, Avsnitt 17)

Mulder och Scully jagar en lastbil med ett nedskjutet UFO i lasten. Mystiken kring Deep Throat tätnar. Dessutom får vi träffa ”The Lone Gunmen” för första gången.

5. “Ascension” (Säsong 2, Avsnitt 6)

Scully har kidnappats av Duane Barry och Mulder försöker förgäves rädda sin partner. När Mulder står ensam på berget tittar upp mot stjärnhimlen ja då kommer fan tårarna. Magiskt.

6. “End Game” (Säsong 2, Avsnitt 17)

”End Game” följer upp ”Colony” som introducerar den utomjordiska prisjägaren. Scenen med ubåten som bryter den arktiska isen är episk. Och är det verkligen Mulders riktiga syster som plötsligt dykt upp?

6. “Paperclip” (Säsong 3, Avsnitt 2)

Storyn som började med ”Anasazi” (sista avsnittet i säsong 2) och fortsatte i ”The Blessing Way” får här sin upplösning. Mulder och Scully hittar bevis för att en läkare från Nazityskland som kom över till USA i ”Operation Paperclip” kan ha skapat en hybrid mellan människa och utomjording. Ett hemligt DAT-band, Kryczek och The Longe Gungmen, det här avsnittet har allt.

7. “731” (Säsong 3, Avsnitt 10)

Mulder infiltrerar en tågvagn som fraktar en hybrid samtidigt som Scully försöker avslöja sanningen bakom sitt bortförande. En riktig klassiker i två delar (som börjar med ”Nisei”).

8. “Piper Maru” (Säsong 3, Avsnitt 15)

Ett vrak från andra världskriget innehåller en mörk hemlighet. ”Piper Maru” introducerar den svarta oljan som kom att bli mycket viktig för seriens mytologi.

9. “Home” (Säsong 4, Avsnitt 2)

Seriens bästa ”monster of the week”-avsnitt är ren skräck. Tre deformerade bröder har sin mamma fastspänd under sängen och använder henne som en avelsko. Jag var 11 år när jag såg det här avsnittet och efteråt drömde jag mardrömmar flera dagar i sträck. Ett av de avsnitt som gjort allra störst avtryck hos mig. Får rysningar bara jag tänker på det.

10. “Tempus Fugit” (Säsong 4, Avsnitt 17)

Vi har redan kommit hit alltså? Skit också. Det står mellan det här och ”Tunguska” men ”Tempus Fugit” är ändå mer stilbildande för serien. Ett flygplan kraschar och Mulder misstänker att det är ett UFO som ligger bakom olyckan. De saknade minuterna från pilotavsnittet kommer tillbaka.

Och här kommer Chris Carters egna lista för er som är nyfikna.

1. “Pilot” (Säsong 1, Avsnitt 1)

Det först avsnittet av serien håller än i dag. Här introduceras förutom Mulder och Scully även Cigarette Smoking Man.

2. “Deep Throat” (Säsong 1, Avsnitt 2)

Visselblåsaren Deep Throat gör entré. Dessutom jagar Mulder och Scully UFO:n på en hemlig militärbas som liknar Area 51. Så. Jävla. Bra. Och tongivande för hela serien.

3. “Beyond the Sea” (Säsong 1, Avsnitt 13)

Mulder och Scully byter roller. Här är det Scully som är den som öppnar upp för det paranormala efter att hennes pappa går bort.

4. “The Erlenmeyer Flask” (Säsong 1, Avsnitt 24)

Säsongsfinal. Och vilket avsnitt sen. Mulder och Scully hittar bevis för att regeringen har mixtrat med utomjordiskt DNA. Här tar Arkiv X-mytologin fart på allvar.

5. “The Host” (Säsong 2, Avsnitt 2)

Våra favoritagenter undersöker ett lik i kloakerna. Ett klassiskt ”monster of the week”-avsnitt med den vidriga ”Flukeman”.

6. “Clyde Bruckman’s Final Repose” (Säsong 3, Avsnitt 4)

Peter Boyle spelar en psykotisk mördare i det här Emmy-prisade avsnittet.

7. “Memento Mori” (Season 4, Avsnitt 14)

Aliens. Dessutom får Scully reda på att hon har cancer. Mulder tror att det har något att göra med att hon blev bortförd av utomjordingar.

8. “Post-Modern Prometheus” (Säsong 5, Avsnitt 5)

Ett Frankenstein-inspirerat avsnitt som dessutom är svartvitt.

9. “Bad Blood” (Säsong 5, Avsnitt 12)

Vampyrer!

10.  “Milagro” (Säsong 6, Avsnitt 18)

En författare skriver om mord innan de inträffar. Dessutom blir den en romans mellan författaren och Scully.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB