Startsida / Inlägg

Mat utan djur är exotiskt på tv

av Stefan Hedmark
Grillmästarna. Säsong II. Christian Hellberg och Karin Andersson.

Kött är ljuvligt gott.

Men kära grillmästare. Ni måste kunna skapa samma magi med grönsaker.

Skräcken lyste i ansiktet på de tävlande. Operatenoren Rickard Söderberg, veckans gäst i “Grillmästarna” (TV4), ville få sig en grillad hamburgare – men vegetarisk.

Å ena sidan kan man tycka att det är 2015 och väldigt många människor är vegetarianer, så det borde inte vara en så stor utmaning. Å andra sidan bevisar kvällens avsnitt just motsatsen. Kombinationen av bröd och kött i en hamburgare fungerar som bekant ypperligt, men det är inte givet att få bröd och grönsaker att bli lika lyckat.

Inte minst konsistensen bjöd på motstånd. “Gummi” var juryns omdöme om en av burgarna – men det var ingen överraskning, inte minst eftersom deltagaren Martin erkände att han aldrig har grillat något vegetariskt. Ja, förutom grönsaker då… “men det är ju ett tillbehör till kött”.

Jag kan tycka att det är lite märkligt att man ställer upp i sådana här matlagningsprogram och sedan ser ut som ett frågetecken när juryn begär att man ska skapa en attraktiv rätt som inte innehåller fågel, fisk eller kött. Det är en sak att jag som troget köttätande tittare skulle bli lika nervös – men det är personer som jag som skulle vilja bli inspirerade till att laga mer vegetariskt.

Rätter utan djur är alltid ett exotiskt alternativ på tv. Inte så konstigt i “Grillmästarna” eftersom kött, fågel och fisk är en väldigt tacksam utmaning på grillen. Desto märkligare att det är så i “Sveriges mästerkock”, som har ett bredare upplägg.

“Grillmästarma” är för övrigt ett helt okej alternativ i tablån. Lite mer känsla av Sjuan snarare än TV4. Det saknar en programledare, liksom “Sveriges mästerkock”, men där tänker man aldrig på det eftersom Leif Mannerström är en så stark personlighet och juryn väl sammansatt i övrigt. I “Grillmästarna” fungerar det sämre eftersom juryn är så färglös att man har glömt vilka som ingår så fort de hamnar ur bild.

Blir dock kul att fortsätta följa nitiska studenten Amandas utmaning mot “grillgubbarna”.

I morgon ser jag “Sommar med Ernst” (TV4).

Ja

Efter en svag start tog sig “True detective” (HBO Nordic) i andra avsnittet. Fast bäst är fortfarande Leonard Cohen-låten i introt.

Nej

Jimmie Åkessons löjeväckande, sega tal i Almedalen (SVT2).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB