Startsida / Inlägg

Det våras för 90-talet

av Dante Thomsen

x-files

TV-KRÖNIKA. ”Twin Peaks”, ”X-Files” och nu ”Xena: Warrior Princess”.

Om du tror att det plötsligt blivit tidigt 90-tal igen är du ursäktad.

För ett år sedan började hipsters plötsligt klä sig som karaktärer i den grovt överskattade komediserien ”Seinfeld”. Normcore, denna urtöntiga trend, hade slagit igenom på allvar.

Men det är inte bara bland modemedvetna hipsters som 90-talet plötsligt blivit hot stuff.

I oktober förra året avslöjade Showtime att David Lynchs surrealistiska ”Twin Peaks” återvänder till rutan efter ett uppehåll på över 20(!!!) år. I april stod det klart att även ”X-Files” får komma tillbaka och nu verkar det som att även ”Xena: Warrior Princess” kan återuppväckas från dumburkens sälla jaktmarker. Ni får ursäkta om jag känner mig som 15 bast igen.

Nostalgi är en mäktig bundsförvant för tv-bolagen. För vad göra när de kreativa idéerna sinar? Man gräver i arkivet för att hitta något som appellerar till människors romantiserade känslor om det förflutna.

Och visst funkar det.

Under mina tidiga tonår var jag besatt av Arkiv X. Jag sökte på serien på ”Altavista” (ja så hette sökmotorn då) och läste allt jag kunde, hade ett X klistrat på fönstret i mitt pojkrum och var förälskad i Dana Scully.

Följaktligen fick jag ordentligt med gåshud när Fox nyligen släppte den första trailern för seriens återkomst. Det räckte liksom med en kort, kort skymt av Mulder och Scully samt en liten snutt av ledmotivet för att få håret på mina armar att resa sig upp som om det vore en vålnad i rummet.

Som sagt, nostalgi funkar alltid.

Hade jag varit mer cynisk hade jag sågat tv-bolagens idétorka men faktum är att jag är glad att det är dessa skruvade serier nu återvänder till rutan.

Efter ”Homeland”, ”Breaking Bad” och ”House of Cards” (som alla är fenomenala serier) har jag börjat sakna det skruvade och surrealistiska som verkar ha försvunnit från tv-tablån.

Och jag tror det är fler som känner som jag. Det visar inte minst framgångarna för ”Walking Dead” och ”Game of Thrones”.

Nu är det bara att hålla tummarna för att ”Seaquest DSV” återuppstår.

I morgon tittar jag på ”Django Unchained”, TV6, 21.00. Visserligen en fantastisk film men det här valet beror mest på den usla konkurrensen från de andra kanalerna.

Hiss ”Daredevil” på Netflix. Så här ska en superhjälte-serie göras och därmed basta.

Diss Alla svenska tv-kanaler, vars sommartablåer har passerat bäst-före-datum för länge sedan.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB