Startsida / Inlägg

Tsunami av mys på tv

av Stefan Hedmark
http---aman.production.s3.amazonaws.com-558a68cdfca38f0bc10004e2-150723ernstEFTER800.png?6

Nåt ska vi göra med all vår fritid innan vi dör.
På torsdagarna går tablå-tv stenhårt in i en livsstilsorgie.

För några dagar sedan publicerade sajten Vox en artikel där en amerikansk kvinna, Chantal Panozzo, beskrev hur arg hon hade blivit på sitt hemland efter att ha bott och jobbat i Schweiz i många år. Hon ville pröva på hur USA kändes igen efter att ha varit borta, flyttade till Chicago och häpnade över hur lite det amerikanska samhället gör för sina invånare.
Det var inte bara det att bussar och tåg inte fungerar lika väl som i Europa, eller att nyblivna föräldrar inte ges tid att vara hemma med sina barn, eller att skattesystemet är så snedvridet att miljardärer lätt smiter undan från att betala särskilt mycket. Det som särskilt irriterade Panozzo var hur pass väl européer finner en balans mellan jobb och fritid, medan amerikaner är konstant pressade att jobba fler timmar och för lägre lön.
Med andra ord – europeisk medelklass har jäkligt mycket fritid och den ska ju fyllas på något sätt. Det blir nästan parodiskt en torsdagkväll i tv-rutan.
Halvsovande framför tablå-tv, alternativet för dig som inte vill göra ett aktivt val, bjuds vi på bakning i “Det söta livet”, matlagning och mingel i “Halv åtta hos mig”, mer matlagning samt pyssel och sommarpoesi i “Sommar med Ernst”, mer bakning i “Hela Sverige bakar”, uppstyrning av hushållet i “Lyxfällan”, bensindofter i “Bil- och båttokig”, matlagning i “Niklas mat”, pyssel och natur i “Hundra procent bonde” samt träning i “Svett & etikett”. TV8:s “En plats i solen” är inspiration inför pensionen då vi köper hus i Spanien.
En tsunami av livsstilsprogram för dina fritidsbehov. Men det finns åtminstone ett attraktivt lugn i dem. Tänk hur det hade sett ut om det bara vore amerikanska livsstilsprogram i tablån. Med tanke på hur stressade de känns, sprungna ur det samhälle Panozzo nu förfasar sig över, hade vi européer behövt ännu mer semester efter en sådan tv-kväll.

I morgon ser jag om Hitchcocks “Frenzy” (SVT2), för det var länge sen sist.

Ja
Sjätte säsongen av Jerry Seinfelds onlineserie “Comedians in cars getting coffee” är värd 15-20 minuter per avsnitt av din tid.
Nej
“Mission: Impossible II” är verkligen svagaste kapitlet i serien. (TV4).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB