Startsida / Inlägg

Det finns ett liv för ”Bron” efter Kim Bodnia

av Sandra Wejbro
”Bron”. Thure Lindhardt längst till höger. Foto: SVT
”Bron”. Thure Lindhardt längst till höger. Foto: SVT

Först var bro-konflikten att danskarna är gemytliga och öppna, svenskarna stela och inbundna.

Nu handlar det om att vara för eller emot könsneutrala dagis och uttryck som ”hen”.

”Bron” (SVT1) spelar fortfarande på ländernas stereotyper, men har följt samhällsutvecklingen. Brännande politiska frågor präglar handlingen.

I första säsongen ville mördaren uppmärksamma specifika problem i samhället, i den andra slog en grupp ekoterrorister till. Den här gången riktas våldet mot feminister, könsneutrala dagis, präster som viger samkönade par.

Mest spännande är hur ”Bron” handskas med en allt mer aktuell fråga, nämligen vilket ansvar den som hetsar till hat har för dem som omsätter det verbala våldet i mordisk praktik.

Här handlar det om en dansk mamma som får stort inflytande genom internetvideos där hon vädrar sitt hat mot enskilda personer hon anser symboliserar samhällets förfall. När dessa sedan utsätts för våld svär hon sig fri.

Det är en kall och komplicerad värld den allt mer ensamma Saga Norén (Sofia Helin) måste navigera. När Kim Bodnia (som spelade Sagas danske kollega Martin Rohde) lämnade ”Bron” kändes det som en dödsstöt för serien, eftersom balansen plötsligt kollapsade. Martins känslostormar kan inte längre spegla Sagas korrekthet.

Men det visade sig att oron var överdriven. Efter en lite förutsägbar start av tredje säsongen händer något som ändrar förutsättningarna.

Sagas nya sparringpartner (spoilervarning!) är ingen varm Martin, utan en mystisk player med mörka hemligheter, fantastiskt spelad av danske Thure Lindhardt (”Änglar och demoner”, ”The Borgias”).

Det är smart av manusförfattarna att inte bara fixa fram en ”ny Martin”, vilket hade varit det enklaste. Nu blir Saga mer utsatt.

Hon utmanas också av sin plötsligt uppdykande mamma, spelad av Ann Petrén, som presenterar en delvis annorlunda bild av omständigheterna runt systerns död.

Precis som tidigare säsonger finns det självklart saker som skaver. Personteckningar, repliker, ageranden som känns allt annat än realistiska. Samtidigt är det en historia som intresserar och griper tag, vilket är huvudsaken.

Att ”Bron” är Sveriges bästa tv-drama just nu står åtminstone utom all tvivel.

På måndag ser jag ”Barncancergalan – det svenska humorpriset”, Kanal 5 20.00.

Ha!

Darin i ”Nyhetsmorgon” (TV4). Han är ingen ordekvilibrist i intervjuer, men sjunga kan han.

Gah!

Så lite tid, så många bra tv-serier. Jag borde egentligen inte prioritera att fortsätta följa torsofesten ”Poldark” (SVT), men kan inte låta bli…