Startsida / Inlägg

Spoilervarning: Har ”The walking dead” dödat sin moraliska kompass?

av Sandra Wejbro
Rick (Andrew Lincoln) instruerar Glenn och Michonne.
Rick (Andrew Lincoln) instruerar Glenn och Michonne.

Obs! Denna text innehåller spoilers om du inte sett ”The walking dead”, säsong 6, avsnitt 3: ”Thank you”.

Efter slakten inne i Alexandria är vi tillbaka ute hos Ricks gäng i skogen. Och ja, även där fortsätter blodet flyta.

Rick, Michonne, Glenn och ett gäng mer eller mindre hopplösa Alexandria-bor försöker stoppa den hord zombies som satt sikte mot människornas hem pga den tutsignal som satts igång där under ”vargattacken”. Daryl (Norman Reedus) fortsätter samtidigt lotsa resten av zombieparaden bort från stan, men slits mellan ”sitt jobb” och viljan att hjälpa de andra mer handgripligt.

För det är definitivt många som behöver hjälp. Flera Alexandria-bor dukar under. De är inte alls lika vana vid livet som överlevare och är fortfarande misstänksamma mot Ricks gäng.

Rick ger sig ut på egna äventyr, medan Michonnes och Glenns grupp blir överrumplade av odöda i en övergiven stad.

Så här kan det gå när man stukar foten bland zombies...
Så här kan det gå när man stukar foten bland zombies…

Tillsammans med Nicholas (Michael Traynor) beger sin Glenn (Steven Yeun) ut på farligt uppdrag för att locka bort zombie-flocken. I stället omringas de, fast på en avfallscontainer, och Nicholas drabbas av total mental härdsmälta (som vi sett tidigare är han illa rustad för apokalyps-livet).

Nicholas och Glenn.
Nicholas och Glenn.
Här är deras inte så charmiga utsikt.
Här är deras inte så charmiga utsikt.

Han säger ”thank you” innan han skjuter sig själv i huvudet och drar med Glenn ner i havet av odöda. Vi får se Glenns ångestskrik i närbild medan zombie-folket mumsar på någons kropp.

Hejdå, Glenn?
Hejdå, Glenn?

Nu undrar naturligtvis ALLA: Kan ”The walking dead” verkligen ha gjort sig av med Glenn? Snälle Glenn, seriens moraliska kompass? Och efter att ha fått hela sin familj avrättad, ska Maggie nu bli av med sin fästman också? Det finns saker som talar både för och emot detta.

Ja, han är stendöd:

– ”The walking dead” har alltid gillat att överraska och ge de snällaste rollfigurerna de värsta sluten. Även tidigare har de frångått handlingen i seriealbumet, vilket gör att inte ens de som följer Robert Kirkmans original kan vara säkra på vad som kommer att hända.

– Att visa barmhärtighet brukar sällan löna sig i ”The walking dead”. Att Glenn, som flera gånger skonat Nicholas, skulle stryka med på grund av honom vore seriens typ av poetisk rättvisa.

Nej, han lever:

– Glenn är en av få rollfigurer som fortfarande finns med sedan säsong 1 och borde därmed få en mer monumental död, kanske i säsongavslutningen.

– Det är en för stor avvikelse från handlingen i serieoriginalet.

– Att skydda sig från zombies med hjälp av zombieblod har tidigare varit en överlevnadsstrategi (minns hur vi mötte Michonne). Glenn är både fast under, och skyddad av, Nicholas kropp. Avsnittets titel, ”Thank you”, skulle då även kunna betyda Glenns tacksamhet mot Nicholas.

– Skådespelaren Steven Yeun har setts på inspelningsplatser under hela sjätte säsongen och har nyligen skrivit på ett nytt kontrakt. Det finns dock en risk för att han varit där bara för att spela in drömscener eller tillbakablickar.

Personligen tror jag inte att Glenn är död, även om det ser väldigt mörkt ut. Hade han verkligen dött borde de ha dragit ut på det, inte smusslat och gjort det så öppet för tolkning. Men det kanske är önsketänkande från min sida. Att Glenns barmhärtighet skulle slå tillbaka mot honom vore också så typiskt ”The walking dead” att det gör mig förbannad, så förväntat och hjärndött och slentrian.

Vad tror ni? Är Glenn verkligen död?

Rick, fast i sin husbil.
Rick, fast i sin husbil.

Som grädde på moset ser det rätt illa ut för Rick också. Med skadad hand, attackerad av ”The Wolves” i sin husbil, är han nu omringad av zombies. Efter att ha hittat barnmat i en ”vargs” ficka inser han också att hans barn kan ha råkat illa ut i Alexandria. Nu sätts hans instruktioner till de andra om att främst rädda sig själva, att behålla sina positioner och inte ge sig ut på riskfyllda räddningsaktioner, på prov.

”Vargarna till attack” – läs vår recap av avsnitt två

”Människorna på offensiven” – läs vår recap av asvnitt ett

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB