Startsida / Inlägg

Svårt att inte bli berörd av Henning Mankells testamente

av Jan-Olov Andersson
mankell-3-1280-jpg

Filips & Fredriks mest storslagna tv-projekt hittills blev, tyvärr, långt ifrån det bästa de har gjort.
Blev betydligt mer engagerad i Stefan Jarls enkla testamente över Henning Mankell.

Hade tänkt borra ned mig ordentligt i varför ”Jorden runt på 6 steg” inte blev särskilt bra.
Sedan hann man knappt börja sörja Göran Hägg (1946-2015) – härlig författare, folkbildare och ”På spåret”-deltagare – förrän Henning Mankell (1948-2015) somnade in. Så nu var kvällens höjdpunkt Stefan Jarls nya och nyinsatta testamente över Mankell (SVT 2), ”Henning Mankell Homo Narrans – den berättande människan”, gjort på uppdrag av författaren själv.
Omöjligt att se utan att få några tårar i ögonvrårna. Har dyrkat Mankell ända sedan 1982 och ”Daisy sisters”. Har läst det mesta, men inte hunnit med allt, eftersom han ju skrivit i Stephen King-tempo. Grämer mig att jag aldrig fick intervjua honom. Aldrig ens träffa honom och säga hur mycket hans böcker har betytt.
Tycker i och för sig att man fick en väldigt bra bild av människan Henning Mankell redan i Anna Hedenmos suveräna intervju med honom i ”Min sanning” förra hösten (sänds i repris på lördag, i SVT 2). Om hans skrivande, det politiska engagemanget, solidaritetstänket, få har väl levt som han lärt så mycket som Mankell, som skänkt bort stora delar av sin förmögenhet.
Som film var Stefan Jarls film kanske inte så märkvärdig. Det var snarare vad Henning Mankell valde att berätta om, och hur han berättade, i vad han visste skulle bli hans testamente.
Filip Hammars och Fredrik Wikingssons troligen mest påkostade tv-serie har tagit dem jorden runt tre gånger till 32 platser på sex kontinenter. Allt för att bevisa att teorin Six degrees of separation fungerar, med Leif GW Persson, Gordon Ramsey och Buzz Aldrin som slutmål för resorna.
Där fanns guldkorn. Men rätt ofta kan man säga att less is more. Med två reklamtimmar blev det för mycket tjatigt upprepande omstarter och förklaringar av konceptet om och om igen och på tok för många darlings som borde ha klippts bort.

(Allvar)
”Uppdrag granskning”, SVT 1. Nya smaskiga avslöjanden om Sjöfartsverkets helikopteraffärer.
(Fiktion)
”Modus”, TV 4. Fortfarande välspelat och spännande. Fast ”Bron” är ju snäppet vassare.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB