Startsida / Inlägg

Din nya svenska favoritserie är här

av Karolina Fjellborg
sqswjgsdebo5kqg8ukog

 
TV-KRÖNIKA Man ska som regel dra öronen åt sig när folk som ligger bakom, eller är med i, nya svenska serier försöker sälja in dem till allmänheten med hjälp av jämförelser med omkramade titlar från den internationella tv-världen.
”Jordskott” kom väl kanske undan med att skaparen Henrik Björn drog paralleller till storheter som ”True detective”, ”Top of the lake” och ”Twin Peaks” – eftersom ”Jordskott” verkligen visade sig vara något av ett unikum i svensk tv-dramatik, ett visst ”Twin Peaks”-komplex till trots.
Men SVT:s två hösthaverier – ”Ängelby” och ”Boys” – blev bara ännu mer pinsamma mot bakgrund av att de initialt beskrevs i termer av (och uppenbarligen också försökte efterlikna) ”Twin Peaks” respektive ”Sex and the city” och ”Girls”.
Och med det i färskt minne närmade jag mig dramathrillern ”Gåsmamman” – en serie som huvudrollsinnehaverskan och medproducenten Alexandra Rapaport beskrivit som ett möte mellan ”Breaking bad” och ”Erin Brockovich” – med viss klentro.
Det är trots allt en jämförelse som verkligen förpliktar.
Men ”Gåsmamman” – som hade premiär i C More i går och kommer att visas i Kanal 5 till våren – är bra. Riktigt bra, till och med. Och ett välkommet inslag i en svensk tv-dramakultur där deckare dominerar.
Rapaport spelar Sonja; en trebarnsmamma vars make Fredrik (Magnus Roosmann) ägnar sig åt kriminella aktiviteter som hon inte direkt välsignar men inte heller helhjärtat fördömer.
Sonja – som kommer från ett välbärgat hem (Tommy Körberg spelar hennes pappa, som också verkar ha byggt sin förmögenhet på ett något dubiöst sätt) – lever ett gott liv med Fredrik. Men när en affär går fel förändras allt, och resultatet blir att hon själv kliver fram på den organiserade brottslighetens arena.
Till grund för serien ligger det holländska formatet ”Penoza”, som för ett par år sedan blev den kortlivade amerikanska remaken ”Red widow”.
Svenska ”Gåsmamman” är betydligt bättre än den.

 

 

Ja!
Kom igen nu, ge ”Rachel och Jossan: utan filter” i TV3 en chans. Så otacksamt att inte titta när något så här bra görs!

 

Nej!
”Vägens hjältar” (Kanal 5) var precis så tråkigt som jag befarade. Roliga smeknamn som Gojan och Soffan till trots.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB