Startsida / Inlägg

Magnifik historielektion för både vuxna och barn

av Karolina Fjellborg
julkalender7

 

Rate

Julkalendern: Tusen år till julafton

 

SVT1/Barnkanalen

 

Del 1, 4, 6, 9, 12, 17-20
Svenskt barnprogram från 2015 av Karin af Klintberg, med bl a Erik Haag, Lotta Lundgren och Kakan Hermansson.

 

Premiär 1 december

RECENSION Gänget bakom ”Historieätarna” – programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren samt producenten Karin af Klintberg – har tagit sitt vinnande koncept vidare, och gjort en nytänkande och helt suverän julkalender. En hybrid mellan fiktion och reality-tv, som är (minst) lika rolig för vuxna som för barn.
”Tusen år till julafton” går ut på att Haag och Lundgren, i sällskap av olika barn som dokumenterar sina upplevelser i videodagböcker, reser 1000 år genom historien som ett experiment. Från vikingatiden år 1015 fram till nutid – med fokus på familjeliv och barns villkor. Hur bodde man? Vad åt man? Vad oroade man sig för? Hur klädde man sig? Hur uppfostrades man?
Haag och Lundgren kör vidare på sina väloljade ”Historieätarna”-personligheter, af Klintberg har producerat och regisserat, Mauro Scocco har gjort vinjettmusiken, berättarrösten är Stina Ekblads, och kocken Tareq Taylor lagar tidstypisk mat (som jag är enormt imponerad av att barnen faktiskt smakar på). Med på ett hörn är även gästskådespelarna Kakan Hermansson, Shima Niavarani och Olof Wretling, som ”bärare av tidens ideal”.
Tonen är hela tiden humoristisk, men man girar inte heller för död, sjukdomar, krig, svält, bortgifte och barnarbete.
En lärorik, perspektivgivande, rolig och alldeles utomordentligt bra julkalender, som förtjänar att bli en av alla tiders klassiker.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB