Startsida / Inlägg

Lyckliga slut är inget för ”Bron” – men det finns ett skruvat hopp

av Sandra Wejbro
Henrik (Thure Lindhardt) och Saga (Sofia Helin) i ”Bron”. Foto: SVT
Henrik (Thure Lindhardt) och Saga (Sofia Helin) i ”Bron”. Foto: Carolina Romare

Lyckliga slut är inget ”Bron” (SVT1) sysslar med.

Men tredje säsongen har åtminstone en ljusglimt av hopp i det kompakta mörkret.

”Bron” har visat att den kunde överleva – och utvecklas – även efter Kim Bodnias avhopp. Hans rollfigur Martins problem hade dominerat handlingen och kanske nått vägs ände utvecklingsmässigt.

I den nya säsongen har Saga (Sofia Helin) fått större utrymme; hennes familjehistoria, förlusten av förstående kollegor som Martin och Hans (Dag Malmberg) och utmaningen från nya, barska chefen Linn (Maria Kulle). Hon utstrålar en allt skörare, fullkomligt hjärtskärande ensamhet.

Intrigen har hållit ett imponerande högt tempo, med intressanta sidohistorier som simmat in och ut ur fokus. Hetsande hatbloggare, Melinda Kinnaman som företagsledaren som inleder en relation med en 17-åring, Reuben Sallmanders hämndlystna framgångsföreläsare har målat en melankolisk, nordisk samtidsbild.

Huvudhistorien, med morden utförda som konstverk på ett specifikt galleri och tecken ur obskyra språk som tatuerade signaturer, är naturligtvis tossigt långsökt men också kolsvart spännande.

Upplösningen av fallet klaras av redan inom finalens första halvtimme, sen kastas vi rakt in i Sagas och Henriks (Thure Lindhardt) privata helveten. Deras relation är mer intim än den vänskap Saga hade med Martin. Inte bara att de ligger med varandra, det behandlas snarast som en bisak. De förstår och behöver varandra, för den traumatiserade Henrik som förlorat fru och barn är det säkert en lättnad med Sagas handfasta, men inte känslomässigt uppfordrande, tröst.

När Henrik bryter ihop och det avslöjas att han dolt sitt narkotikamissbruk från Saga verkar det kört för dem. Men den hoppfulla ljusglimten i mörkret är att hon för första gången lyckas förlåta ett svek och när hon stängs av från polisen, som misstänkt för mammans död, förenas hon med Henrik i hans kamp för att få reda på vad som hänt hans försvunna barn. 

Bilden av de två, som sagt upp all kontakt med det vi vanligtvis betraktar som glädje och liv, tillsammans vid ett bord med en utredning, är en udda men fin bild av gemenskap.

Jag hoppas verkligen Sofia Helin tackar ja till en fjärde säsong. Kraften och inspirationen verkar finnas där.

På måndagen ser jag dokumentären ”Om våld”, SVT1 22.00.

Ha!

”The Affair”, HBO Nordic. Knäckande deppigt och klarsynt om relationer.

Gah!

”Homeland”, SVT, har blivit lite väl tråkigt nu.

Henrik tröstar en förtvivlad Saga. Foto: SVT
Henrik tröstar en förtvivlad Saga. Foto: SVT
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB