Startsida / Inlägg

Utan OS och VM höjer sig ”Vinterstudion”

av Sylvia Balac
pops

Det är varken OS eller VM den här säsongen men trygga ”Vinterstudion” levererar ändå. 

Eller just därför.

När mörkret sänker sig över både dagarna och världsläget är SVT:s ”Vinterstudion” alltjämt ett klart skinande ljus. Det finns inget bättre sätt att tillbringa helgmorgnarna på än med André Pops och hans entourage som tar skidåkningen på allvar med ett ödmjukt och lagom nördigt tilltal.

Men allt är inte valla och mys. Årets ”Vinterstudion” vågar också ta upp mer obekväma frågor. Kanske just för att varken OS eller VM hägrar och det därför finns plats för mer än uppsnack i programmet.

Som att der inte bara är snön som gör skidåkningen till en vit sport. I premiärprogrammet förra veckan inleddes miniddokumentären ”Stephan på glid” med skidnovisen Stephan Wilson som anmäler sig till Vasaloppet och funderar över varför så få med invandrarbakgrund annan än nordisk ägnar sig åt idrotten.

I samma avsnitt pratades det om kosthållning och ätstörningar inom skidsporten. Bland annat med skidskytten Elisabeth Högberg som öppenhjärtig berättade att hon inte hade mens på sju år för att hon åt för lite.

Viktiga ämnen som balanserar allt snack om träning och teknik.

Tävlingarna i sin tur – som ju ändå är höjdpunkten – är lika spännande som vilken tv-serie som helst, med Therese Johaug som oslagbar superhjälte och fokuserade Charlotte Kalla som zombie i intervjuer inför loppen. Lite tråkigt dock att Petter Northug har tappat lite i rollen som superskurk.

Jag behöver inte ett OS eller ett VM för att engagera mig i världscupen och ”Vinterstudion”. Och det är glädjande att redaktionen inte heller verkar behöva det.

I morgon tittar jag – återigen – på ”Vinterstudion” i SVT1 klockan 09.45 och missar  inte sista avsnittet av spännande ”Bron” i SVT1 klockan 21.00

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB