Startsida / Inlägg

Adjö 2015 – ditt skitår

av Martin Söderström

Good-night,-Mr.-Solverson.

Ett skitår.
Ett riktigt jäkla skitår.
Tack käre skapare att det är över.
Men dramat var det inget fel på.

När ni läser det här är 2015 över på riktigt. Och det var väl en herrans nåd att det tog slut. Maken till skitår vet jag inte om jag någonsin upplevt. På ett världsplan var allt mörkt, dystert, ondksefullt och sorgligt. Politik i kaos. En värld som vansinnesdansar sig själv allt närmre avgrunden. På ett privat plan blev 2015 det sämsta året i mitt liv. Jag höjer glaset mot himlen och tackar uppriktigt för att det äntligen är förbi.

Men mitt i allt elände var 2015 också ett alldeles utmärkt tv-år. Många är de tv-serier som hjälpt mig komma på fötter i år. Som tidsfördriv, som tröst, som ett sätt att få tänka på annat en stund.

Dessa är jag mest tacksam för:

Robert Durst i ”The jinx”. Don Draper i ”Mad men”. Rick Grimes i ”The walking dead”. Matt Murdock i ”Daredevil”. Pablo Escobar i ”Narcos”. Vince McKee i ”The driver”. Överstelöjtnant Philip Locke i ”Strike back”. Vanessa Ives i ”Penny dreadful”. Peter Quinn i ”Homeland”. Julia Hausmann i ”Weissensee”. Och alla andra som jag glömmer nu.

Tack. Utan er hade jag inte överlevt det här året.

Men vackrast av allt var skildringarna av det lilla livet. Det där vanliga, som så sällan mer än bara skymtar förbi i tv-serier och filmer. Ingenstans skildrades det bättre än i andra säsongen av ”Fargo” (HBO Nordic). Mitt i en skruvad berättelse om gangsterkrig och ondska finner man tid för det vackra i vardagslunken. Som när makarna Solverson lägger sig om kvällarna och alltid önskar varandra god natt på samma sätt.

”Good night, Mr Solverson”.

”Good night, Mrs Solverson. And all the ships at sea.”

Och utanför deras fönster faller en tyst snö. Inget på tv var lika trösterikt 2015.

Hur Malena Ernman klarade sig på Skansen? Ingen aning. Jag har aldrig tittat på ”Tolvslaget på Skansen” (SVT1). Har inte den traditionen. Däremot har jag spelat Primal Screams ”Movin’ on up” som första låt på det nya året – för att blåsa undan mörkret från den nya början.

I kväll tittar jag på ”Gentlemen & Gangsters” (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB