Startsida / Inlägg

Felix fyller feel good-kvoten

av Stefan Sköld

Felix stör en ingenjör. Foto: TV4
I denna icke så ljuva reprissäsong fyller Felix Herngren en viktig funktion.
Det våras för feel good-tv:n.

TV4 har en dold talang. De fyller skickligt feel-good-sloten som föregår primetime.Vanligtvis ockuperas den av ångloket ”Halv åtta hos mig” – ett program så harmlöst men beroendeframkallande att det kan skapa landssorg när en berättarröst avgår, lex Helge Skoog.
För tillfället fylls tomrummet av det minst lika harmlösa tidsfördrivet ”Felix stör en ingenjör” som är inne på sin tredje säsong.
Jag har alltid haft ett inbyggt motstånd till detta program, mest för att det på titeln låter så oerhört torrt. Men när man väl ser förbi dess grå yttre döljer sig om inte en pärla så i alla fall någon form av flirtkula i tablån.

Felix Herngren syns mest överallt just nu. Han avslutade nyss ”Solsidans” (påstådda) svanesång. Just denna dag krockar han med sig själv när han går upp mot en repris av ”Inte OK” i TV3 – ett annat program där Herngren med små medel skapar storslaget vardagsmys.
För vardagsmys är just vad ”Felix stör en ingenjör” är. Herngren hälsade i dagens avsnitt på byggingenjören Ida de Neergaard Ländin och fick kontrollera fönsterfogarna på en fasad i miljonprogrammet i Fittja. Detta låter så klart skittråkigt, men varvat med klipp där Felix skapar oordning hemma i ingenjörens pedantiskt uppstyrda kryddhylla, skapas torr men mysig tv-humor i upplysningsformat.

Tidiga konferensknullare.
Tidiga konferensknullare.

Något som annars kännertecknar julhelgerna är överrepresentationen av historiska draman. Ett av dessa är ”Life in squares” i SVT2 – om den brittiska kultureliten i Bloomsburygruppens tillvaro under början av 1900-talet. Trots att de publikfriande nog lägger stort fokus på medlemmarnas sexuella förbindelser kors och tvärs blir detta en oerhört svår historia att ta sig in i. Däremellan är det helt enkelt alldeles för trist.
Där Herngren gör en fönsterfasad rafflande ramar BBC in sex rätt oraffigt.

På nyårsafton tittar jag inte på tv. Däremot streamar jag tolvslaget i efterhand.

 

Klass
Snart är julstiltjen över och ”Vinterstudion” tillbaka.

 

Pass
”Falkenbergsrevyn: Nymålat”, SVT1. Är detta folkligt, så är jag glad om jag inte är som folk.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB