Startsida / Inlägg

Mustig skröna – som framför allt förför ens ögon

av Karolina Fjellborg
32b2b501512cc27c970abc0b662bf0b2-gentlemen6
Rate

Gentlemen & Gangsters

 

SVT1

 

Del 1-2
Svensk dramaserie från 2016 efter manus av Klas Östergren, i regi av Mikael Marcimain, med bl a David Dencik, David Fukamachi Regnfors, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason.

 

Premiär 1 januari

 

RECENSION Förra december kom långfilmen ”Gentlemen”, baserad på Klas Östergrens kultiga bok från 1980. Med manus av Östergren själv och i regi av Mikael Marcimain.
Nu kommer den långa tv-serieversionen, vars fyra delar à 90 minuter även täcker handlingen från Östergrens mer sentida uppföljare ”Gangsters”.

Berättelsen tar sin början i det sena 70-talets Stockholm, och för att göra en lång, svepande och yvig historia med en djungel av stickspår, märkliga figurer och tidsmarkörer kort handlar det om hur Östergrens alter ego – den unge författaren Klas Östergren (David Fukamachi Regnfors) – träffar den udda pianisten/boxaren/levnadskonstnären Henry Morgan (David Dencik) och dras in i hans sällsamma värld. Och sedermera även lär känna hans bror Leo Morgan (Sverrir Gudnason) – nedgånget underbarn och plågad poet.
Andra viktiga karaktärer i den här mustiga skrönan, som tar oss genom flera decennier, är den ogripbara femme fatalen Maud (Ruth Vega Fernandez), som har krossat Henrys hjärta, hennes älskare – den skumme affärsmannen Wilhelm Sterner (Boman Oscarsson) – och inte minst bröderna Morgans murriga paradvåning på Hornsgatan 29C.

Marcimain har tidigare visat att han är en fena på retro med ”Upp till kamp” och ”Call girl”, och ”Gentlemen & Gangsters” är inget undantag på den visuella fronten. Det är vansinnigt snyggt och stämningsfullt och det syns lång väg att det här har varit en svindyr produktion. Särskilt de svartvita tillbakablickarna är enormt stiliga.
Men historien känns överlastad och tunn på samma gång – så mycket passerar revy men få figurer och spår hinner riktigt få fäste – och jag är genuint förvånad över att all denna stil och elegans, alla förunderliga ingredienser och all talang både bakom och framför kameran inte lyckas engagera mer.
Det är bara mina ögon som blir verkligt förförda.

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB