Startsida / Inlägg

Att ha ett lite annorlunda syskon skildras fint i ”Min bror Kollokungen”

av Sandra Wejbro
Foto: SVT
Foto: SVT

Det ska roas och fostras – ibland på samma gång.

Att tv riktad mot barn rör upp känslor har hela julkalender-gate bevisat.

En trist historielektion, tycker vissa. Det skadar väl inte att barnen får lära sig nåt, menar andra. Julkalendern ”Tusen år till julafton” (SVT) har väckt upp en klassisk konflikt om hur stora delar lärande respektive underhållning barnkulturen ska leverera.

Nya dramaserien ”Min bror Kollokungen” (Barnkanalen) har även den större ambitioner än att ”bara” roa. Manusförfattaren Ditta Bongenhielm har själv ett barn med autism och ville skildra hur det kan vara att växa upp i en familj där ett syskon är lite annorlunda.

I början känns serien fin och duktig, men inte särskilt engagerande. 12-åriga Sonjas familj har hyrt en sommarstuga i närheten av det kollo där hennes autistiske storebror Harry ska gå och det är ungefär så mysigt och långtråkigt som en stugsemester med familjen kan vara.

Men redan i andra avsnittet växer ”Min bror Kollokungen”. I sin strävan efter att imponera på sin nya, äldre kompis Fanny ställs Sonjas beskyddande kärlek till sin bror på prov. Fanny kallar hånfullt gruppen från kollot för ”mongos” och Sonja vågar inte erkänna att hennes bror är en av dem, utan ljuger ihop en historia om att han är rockstjärna i Tyskland.

Shanti Roney är fantastisk som kärleksfull men överbeskyddande pappa som har svårt att ta steget att lämna över Harry till personalen på kollot. Tova Magnussons mamma är hans totalt orädda motsats som låter barnen sköta sig själva och litar på att de klarar det. När pappan frågar var ungarna är säger hon avmätt:

– De leker väl med sina kompisar i skogen.

Det blir en fin och brokig skildring av en familj genomsyrad av kärlek, men inte utan problem. Den värmen gör Sonjas växande lögner och förnekande av sin bror ännu mer hjärtskärande.

På måndagen ser jag ”The affair” på HBO Nordic.

Ha!

”This is England ’90”, CMore. Varm, sorglig och med oförglömliga rollprestationer.

Gah!

Förlorade Martin Johansson, förra veckans succéman i längdspåret, sina superkrafter när han rakade av sig mustaschen? Varsågod ”Vinterstudion” (SVT), ni får den analysen gratis av mig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB