Startsida / Inlägg

Hitlåtens historia är som Norge i längdskidåkning

av Sylvia Balac
groban.jpg (kopia)

”Hitlåtens historia” är slut för den här gången. 

Och att jag är fullkomligt ointresserad av den sista låten i fokus – ”You raise me up” – men ändå förtrollas av programmet är ett kvitto på seriens genialitet. 

På pappret gick jag helt klart igång mer på Nenas ”99 Luftballons” än Secret Gardens (och Josh Grobans och Westlifes) ”You raise me up”. Men det finurliga med ”Hitlåtens historia” är att programmet fascinerar oavsett om man gillar låten som avhandlas eller ej.

SVT:s musikaliska minidokumentärer är som Norge i längdskidåkning: totalt överlägsna. Mycket för att de bygger på imponerande och omfattande research, men mest för att presentationen alltid lyckas vara lättsamt underhållande och folkbildande på samma gång.

En annan av nycklarna till framgången är att programmet tar de deltagande musikerna och producenterna på fullaste allvar.

Under säsongen har Katrina Leskanich från Katrina and the Waves varit lite avmätt och sur när det frågades om pengar men utöver det har samtliga medverkande varit nästan barnsligt förtjusta och uppspelta över att få prata om sina låtar. Äntligen någon som vill prata om musik och kreativa processer, verkar de tänka.

I gårdagens program var det extra intressant att träffa textförfattaren, irländske författaren Brendan Graham, och höra honom berätta om hur han skrev texten och varför han tror att den har betytt så mycket för så många.

”You raise me up” har blivit en låt som ofta spelas på bröllop – men också på begravningar. Jag hoppas verkligen att ”Hitlåtens historia” inte går i graven med gårdagens program. Det finns tusentals hits till i världen att ta avstamp från och programmet borde fortsätta i all förutsebar framtid – precis som det anstår en riktig hit.

I kväll tittar jag på ”Kobra” som porträtterar musikern Nino – tidigare NinaRamsby. SVT 1 klockan 20.00.

Kul 1

”Brooklyn nine-nine” (TV6) är vass humor med ett stort hjärta framförd av en ensemble som verkar trivas väldigt bra ihop.

Kul 2

”Please like me” (SVT Play) är mörk humor men också den framförd med stort hjärta och av en skicklig ensemble som verkar ha kul på riktigt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB