Startsida / Inlägg

Dansbandsporträtten har varit väl fungerande lördagsunderhållning

av Jan-Olov Andersson
remote.jpg-1

Fem Stjärnor på slottet har stulit uppmärksamheten, kanske också delar av tv-publiken.
TV 4:s ”Tack för dansen” har varit oväntat väl fungerande lördagsunderhållning.

SVT 1:s ”Stjärnorna på slottet”, som har sänts samtidigt, har haft ungefär dubbelt så många tittare. Jag skriver om säsongsavslutningen med Marika Lagercrantz på annan plats i tidningen och på aftonbladet.se.
Lite i skymundan har 892 000 respektive 751 000 tittare följt Thomas Deutgens och sångerskan Elisa Lindströms möten med Lasse Stefanz och Arvingarna.
Var lite rädd för att Deutgen kanske skulle vara lite för mycket en del av dansbandsvärlden, men de farhågorna har kommit på skam.
Han har varit utmärkt som programledare i det här sammanhanget. Kunnig, förstås, har han med lättsamt tonfall fått dansbandsstjärnorna att öppna sig om både karriären och privat och han har inte värjt för baksidorna av dansbandsvärlden. För flera av Arvingarnas medlemmar hade det ständiga turnerandet slutat med skilsmässor. Där avslöjades det också att Popsicles taskspark mot dem på Grammisgalan 1992, hade satt sina spår.
Då sa ju Popsicles berusade gitarrist Fredrik Norberg i ett tacktal att han hoppades att Arvingarna skulle dö i någon tragisk bussolycka. Han möttes av burop, Arvingarna fick sympatier från många, som Per Gessle och Marie Fredriksson vid samma bord. Men i programmet sa också Casper Janebrink att han påverkats av det i efterhand, att han ofta när han lagt sig för att sova i turnébussen, har känt: Tänk om det skulle hända, det som han hade sagt.
I lördagens program var det Larz Kristerz, bandet som fick sitt genombrott i SVT:s ”Dansbandskampen”, som stod i centrum. Ett gäng sympatiska killar som hade åtskilliga historier att berätta, bland annat om hur de nobbade Bert Karlsson, och som gästades av före detta Wilmer X-ledaren Nisse Hellberg, vars låtar dansbandet har spelat, och Elisabeth Andreassen.
Proffsig lördagsunderhållning, ännu en gång.
•Under söndagskvällen ser jag ”Kampen om tungvattnet” och ”London spy” i SVT 1.

(Ja)
”Sverige!”, SVT 1. Bra intervju med författaren Susanna Alakoski.
(Nja)
”Sherlock”, SVT 1. Den så kallade ”rebooten” av Sir Arthur Conan Doyle-hjälten med Bernard Cumberbatch i huvudrollen är överskattad.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB