Startsida / Inlägg

Tro på hajpen – Making a murderer ÄR bäst just nu

av Martin Söderström

netflix-making-a-murderer-juror

Sluta spjärna emot.

Tro på hajpen.

”Making a murderer” är det bästa du kan se just nu.

Det är mycket nu. Jag vet, jag känner det också. Det går så enorma mängder bra tv just nu att det är svårt att hinna med. När tablåläggare och rättighetsköpare väl får tummen ur så langar de allt på bordet på samma gång. Att försöka ha ett liv mellan januari och mars och samtidigt hinna se allt man vill se är nästan omöjligt. Om jag överdriver? Inte det minsta.

På kort tid har det dykt upp lysande små stjärnor som ”Deutschland ’83”, ”Kampen om tungvattnet”, ”Billions”, ”London spy” och ”Vänligen Lars Lerin”. Som om det inte var nog har jag mängder kvar från julledigheten som jag helt enkelt inte hann med. Vill se klart ”The last panthers”, ”River” och ”The shannara chronicles” innan jag börjar med något nytt. Men så slänger SVT in en ”Sherlock”-special och ”Making a murderer” har jag fortfarande inte sett färdigt. Och en sak säger jag er: Är det en tv-serie som är värd att se färdigt eller skaffa ett Netflix-abonnemang enbart för att kunna kika på så är det just ”Making a murederer”.

Jag vet. Dokumentärserien som Steven Averys öde har blivit så unisont hyllad världen över att ännu en text om dess förträfflighet knappast behövs. Men vad kan jag göra? Det finns inget bättre att se just nu än just ”Making a murderer”. Det skulle vara nya filmen om Steve Jobs i så fall, men då måste man ju masa sig till en biograf. Så ”Making a murderer” är det bästa som går att se nu. Grundhistorien är lika enkel som bisarr. På 1980-talet grips och döms skrothandlaren Steven Avery för överfall och våldtäkt på en kvinna. 18 år senare frias han helt – bara för att kort därefter gripas för ytterligare ett grovt brott.

”Making a murderer” är ett imponerade hantverk. Med stadig och traditionell dokumentärfilmshand leder skaparna Laura Riccardi och Moira Demos tittaren genom den snåriga historien om rättsövergrepp, mord och vanliga människors liv som slås i spillror. Ständigt intressant, konstant spännande och genuint obehagligt är ”Making a murederer” precis så bra som alla säger.

I morgon tittar jag på ”Vinterstudion” (SVT1) med världscupen i skidåkning.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB