Startsida / Inlägg

Säreget och hemsökande i fantastiska, frustrerande ”London spy”

av Karolina Fjellborg
Chilly-opener---Ben-Whish-009
Rate

London spy

 

SVT1

 
Brittisk dramathriller från 2015 av Tom Rob Smith, med bl a Ben Whishaw, Jim Broadbent, Edward Holcroft, Charlotte Rampling och Lorraine Ashbourne.

 

Premiär 17 januari

 

RECENSION Slå dig ner för fem värkande vackra, både fantastiska och frustrerande avsnitt av Tom Rob Smiths säregna, hemsökande cocktail blandad på spionthriller, dyster noir och osalig kärlekshistoria.
Den hedonistiska romantikern Danny (Ben Whishaw) träffar det gåtfulla, asociala geniet Alex (Edward Holcroft), och de två männen från diametralt olika världar blir hjälplöst förälskade. Men efter åtta månader tillsammans försvinner plötsligt Alex spårlöst.
Exakt vad som hände Alex vill ni inte veta på förhand, men Danny får i alla fall reda på att hans pojkvän i själva verket hette Alistair och var spion, och blir i sin jakt på sanningen om Alex/Alistair indragen i en mörk, komplex och cynisk värld full av lögner, svek och förföljelse.
Ben Whishaw – en av sin generations bästa brittiska skådespelare – spelar på ett suveränt sätt ut ett imponerande register av känslor som den rädda, trasiga och förvirrade men också djupt intuitiva Danny. Veteranerna Jim Broadbent och Charlotte Rampling gör eleganta insatser i andra viktiga roller, och Jakob Verbruggens intagande, melankoliska och dröjande regi är verkligen någonting utöver det vanliga.
Bitvis finns det håligheter och frågetecken som gäckar och bråkar med rimligheten – men ”London spy” vinner på atmosfär, originalitet och, om inte förnuft så i alla fall känsla.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB