Startsida / Inlägg

”Trevligt folk” – fem timmar värme i vargavintern

av Karolina Fjellborg
my0xx5s4rchw1xrxn6op

TV-KRÖNIKA Guldbaggegalan närmar sig, och ett av de stora frågetecknen är hur Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”Trevligt folk” – regisserad av Anders Helgeson och esset Karin af Klintberg – kunde bli helt utan nomineringar.
Filmen om bildandet av Somalias första landslag i bandy – i ett Borlänge där mötet mellan infödingar och invandrare inte direkt gått som på räls, till Sverigedemokraternas fördel – var inte bara fint dokumentärhantverk och ett hoppfullt inlägg i integrationsdebatten. Utan också en oemotståndlig underdog-historia som blandade idrottens inneboende dramatik och förenande kvaliteter med hjärtknipande livsöden, kärleksfullt dråpliga småstadsbetraktelser och den typ av excentriska personligheter som Filip och Fredrik alltid har vurmat för.
I dag – ett tungt och bråkigt år efter biopremiären, i ett desperat Sverige där debatten har spårat ur åt både höger och vänster – har ”Trevligt folk” knappast blivit mindre angelägen tittning.
I Kanal 5:s dokumentärserie ”Trevligt folk deluxe”, har filmen byggts ut till fem timmar tv, med plats för mer av allt det som dök upp på, och vid sidan av, vägen från Borlänges Tjärna Ängar till bandy-VM i Irkutsk, Sibirien.
Mer känslor, mer humor, fler stickspår, mer av de unga spelarnas historier, mer av den fascinerande eldsjälen och initiativtagaren Patrik Andersson, förbundskapten Per Fosshaug och samordnaren Mursal Isa – och mycket mer av den ettriga krögaren/sponsorn Billy Tang; en vidunderlig personlighet från Hongkong så rakt upp i Filips och Fredriks gränd att de måste ha slitit sitt hår i klipprummet över alla godsaker med honom som inte fick plats i filmen.
Och inte minst mer av Filip och Fredrik själva. Medan de i filmen höll en relativt låg profil, tar de större plats här, vilket gör att deluxe-varianten känns mer som en typisk Filip och Fredrik-produktion än vad filmen gjorde.
Trevlig tv.
Själavärmande och viktig tv.

Fredag kväll: ”På spåret”, SVT1.

 

 

Drama
”American crime” (Kanal 5/Kanal 9). Stark, skavande och djupt ambitiös kriminalantologi med drömcast.

 

Debatt
Torr, trevande och genusskev start på SVT:s ”Opinion live”. Tydligast, rakast och bäst var Alice Teodorescu.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB