Startsida / Inlägg

Som Desperate Housewives på LSD

av Martin Söderström
TV3:s "Black widows" är för skumt för sitt eget bästa.
TV3:s ”Black widows” är för skumt för sitt eget bästa.

Peter Stormare äger.

Men resten är det si och så med.

Nya ”Black widows” är för skumt för sitt eget bästa.

Det är väl en generationsfråga. Mycket inom populärkulturen är ju det. Saker som nådde dig i en formbar ålder kommer för evigt att vara en del av din kulturella måttstock – vare sig du vill eller inte. Som ”Hjältarna från Telemarken”. En egentligen rätt fjantig krigsfilm från 1965. Det är inte mycket som är bra med den. Men eftersom min pappa tyckte att den var toppen så har jag sett den fler gånger än vad som kan anses vara rimligt. Men faktum är att det är en bra historia. Och ”Kampen om tungvattnet” (SVT1) är glädjande på fler sätt än som påminnelse om barndomens filmkvällar med far. Norge har länge varit hopplöst efter på tv-fronten. Den Scandinavian Noir-våg som dragit fram över världen inkluderade inte Norge, alls. Vad televisionsdrama beträffar har norrmännen fått se sig hopplöst frånåkta. Men serieversionen om hur en grupp norska motståndsmän saboterade Norsk Hydros tungvattenanläggning i Rjukan skvallrar om en vilja att vara med de stora tv-grabbarna och leka. Supersnyggt gjord. Hög budget. En hyfsat komplicerad plott som kräver sin uppmärksamhet. ”Kampen om tungvattnet” är gjord med stort självförtroende. Norge kommer med stormsteg, även på tv. Var så säkra.

Betydligt mer tveksam är jag till ”Black widows” (TV3). Ansatsen är rätt kul. Tre skandinaviska kvinnor tröttnar på sina karlar och bestämmer sig för att ha ihjäl dem. Som ”Desperate housewives” på LSD. Men utförandet känns schizofrent. Man vill vara en dramaserie men är hela tiden på väg att köra i diket och bli en fars. Det är inte dåligt, när Peter Stormare dyker upp i en skönt skruvad roll blir det till och med fascinerande. Men första intrycket av ”Black widows” blir mest ett frågetecken.

Måndag kväll tittar jag på dokumentären ”Cartel land” (SVT2).

HURRA 1

”The walking dead” (trailer). En 30 sekunder lång trailer. Mer behövs inte för att fatta att andra halvan av zombieserien kommer starta tungt.

HURRA 2

”Penny dreadful” (trailer). Säsong 3 har snart premiär. Eva Green är som vanligt helt magnetisk och trailern skvallrar om sorgligt mys-rys.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB