Startsida / Inlägg

”Finnomani” slår hål och spär på finska fördomar

av Stefan Sköld
"Finnomani". Foto: SVT
”Finnomani”. Foto: SVT

TV-KRÖNIKA Lite bastu, lite Mumin och lite naket.
”Finnomani” är lajbans – men spär lika delar på som det slår hål på fördomar om Finland.

I SVT2:s nya kulturserie ”Finnomani” konfronterar programledarna Lina Puranen och Maija Waris alla de fördomar och nidbilder av Finland som svenskfinnar möts av i Sverige. Eller det är i alla fall tanken. Till stor del driver de med stereotyperna.

Första avsnittet handlar om stil. Puranen och Waris besöker exempelvis random finnar och undersöker om det finns diverse köksprylar från Iittala och Marimekko i deras hem. Prylar som i Finland står och samlar damm men i Sverige står för något dyrt och trendigt.
Tesen om finnars allmänt vedertaget fula stil känns dock inte helt och hållet sanningsenlig. Jag tror att de flesta utöver Tove Jansson och bistra män i bastu har finsk design som en tydlig referenspunkt. Så just där faller den granskningspunkten.

Det är i stället i programmets drift med det klassiskt finska som behållningen ligger. Bland annat det återkommande besöket på den Kaurismäkiska baren Baari – en öde krog med endast en sovande gäst där finska artister dyker upp och tolkar veckans tema. Enkelt men väldigt snyggt – och rätt kul.

På systerkanalen ångar mastodonten i facket söndagsunderhållning på. Men efter två avsnitt av säsongens ”Mästarens mästare” känns det som att tablåns forna självklarhet går på tomgång. Det brukar inte spela någon roll vilka som deltar så har SVT ändå lyckats krama ur intresset för deltagarna till max. I år känns det inte alls lika angeläget.

Och jag förstår inte varför de ska envisas med att bygga in tävlingar som är så uppenbart orättvisa. Där de ibland låter deltagarna få handikapp i förhållande till kroppsvikt och dyligt, låter de här män och kvinnor tävla på samma villkor i grenen ”springa och tackla sig fram till en flagga”. Inte så svårt att inse att exempelvis Foppa har en klar fördel mot Karolina Højsgaard där. Och resultatet talar ju sitt tydliga språk.

På måndag tittar jag på ”Girls” i HBO Nordic.

——

Klass
Plöjer ”House of cards” med nyvunnet megaintresse. Stark säsong so far.

Pass
Svårigheten att lyckas undvika spoilers om ”House of cards” i dagens samhälle.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB