Startsida / Inlägg

Sektdramat ”The path” är på helt rätt väg

av Karolina Fjellborg
path0006

 

Det är inte en helt perfekt serie. Än.
Men häng med från början, för ”The path” siktar mot storhet.

 
Ett familjedrama om livet i en sekt, producerat av Jason Katims, som tidigare har berättat om tajta men struliga familjer i suveräna serierna ”Friday night lights” och ”Parenthood”, och skapat av ”Parenthood”-medarbetaren Jessica Goldberg.
Med en supertrio i huvudrollerna: ”Breaking bads” Aaron Paul, ”True detectives” Michelle Monaghan och ”Hannibals” Hugh Dancy.
Det finns all anledning alltså, att tro på Hulu-serien ”The path”, som hade svensk premiär på HBO Nordic i dag.

Det handlar om Meyerist-rörelsen i norra New York. Ett hierarkiskt uppbyggt trossamfund med strikta förhållningsregler och stenhård social kontroll, som alla vi som gärna kallar en spade för en spade genast registrerar som en fullfjädrad sekt.

Dancy spelar den karismatiska ställföreträdande ledaren, som styr och ställer och rekryterar nya lättpåverkade människor i behov av trygghet och ett sammanhang (som katastrofoffer, missbrukare och trasiga själar) medan grundaren, doktor Steven Meyer, är i Peru (där gruppen har ett flummigt retreat) och skriver färdigt ”de tre sista pinnarna” i ”Stegen” – det andliga system som rörelsen är byggd på.

 
Men det är paret Eddie (Paul) och Sarah (Monaghan) Cleary och deras familj som är kärnan i berättelsen.
Sarah är född in i sekten och står högre i rang än Eddie, som en gång fann ett nytt hem hos Meyeristerna men nu har börjat tvivla – vilket kommer att innebära stora problem för deras äktenskap.

Det är en annorlunda och intressant utgångspunkt för ett familjedrama, och ”The path” har alla möjligheter att bli en verklig elegant. Även om det hela börjar lite trevande, och det inte är riktigt alla rätt än.
Duktiga Michelle Monaghan har – precis som i ”True detective” – tyvärr fastnat mellan två intressantare och mer tydligt utmejslade mansfigurer.

Men grunden är supersolid, med utsökt skådespeleri (speciellt Aaron Paul är magnifik, så bra att han omedelbart springer ifrån sin stora Jesse Pinkman-skugga), många intressanta karaktärer, och ett nyanserat och intelligent manus som inte sätter sig till doms utan ser på sekten från både in- och utsidan.

 

På fredag tycker jag att ni ska kolla in Netflix Ashton Kutcher-frontade ”The ranch” – en gammaldags arbetarsitcom i rutig skjorta och med hjärtat ute på den vidsträckta amerikanska vischan.

 

Debatt
Heja Vanja Wikström i ”Opinion live” (SVT1). Påläst, välformulerat och vettigt om planerade kejsarsnitt – som självklart borde vara en rättighet.

Drama
Fast i oerhört spännande slaveridramat ”Underground” på Viaplay. Titta du med!

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB