Startsida / Inlägg

”Banshee” är tillbaka med tråkiga nynazister och una-bomberskägg

av Sandra Wejbro
Lucas Hood har skaffat helskägg.
Lucas Hood har skaffat helskägg.

”Du ser ut som una-bombaren”.

Sista säsongen av ”Banshee” (HBO Nordic) öppnar med tv-årets bästa skägg.

Det rika persongalleriet har alltid varit en av styrkorna med ”Banshee”. Psykopatiska amish-avfällingar, hämndlystna Kinaho-indianer och ukrainska superskurkar. En av favoriterna, cyniska datahackern Job som utför sina jobb uppklädd och sminkad, kidnappades med helikopter i sista avsnittet av säsong tre och har varit försvunnen i två år nu när serien är tillbaka.

unabomber-evidence-12
Una-bombaren och hans stuga.

Huvudpersonen Lucas Hood (Antony Starr) har sagt upp sig som sheriff, knäckt efter morden på flickvännen Siobhan och borgmästaren, och lever som eremit i en stuga i skogen. Skäggig och med vildvuxet hår jämförs han av sina tidigare kollegor men den så kallade una-bombaren Ted Kaczynski, professorn som flyttade ut i vildmarken 1971 och kommunicerade med omvärlden genom bomber och ett civilisationskritiskt manifest.

När megalomane affärsmannen (och numera borgmästaren) Kai Proctors syskonbarn Rebecca hittas brutalt mördad lockas Hood tillbaka till samhället. Hans relation till Rebecca har varit komplicerad, först sexuell, sedan lätt fientlig – men i återblickar får vi se att det var hon som ordnade boendet i skogen åt honom.

Det ser ut som att hon är offer för en seriemördare, men om man känner ”Banshee” rätt ligger det något mer personligt bakom hennes död.

Nya säsongen är mörk, med ovanligt lite ultravåld och sex, åtminstone i början. Men det är fortfarande inte för den nedtonade realismen man ser ”Banshee”, för här är alla skickliga fighters och mordmaskiner. Såväl skurkar som hjältar är mer eller mindre onda.

Men med skicklig dramaturgi och spännande persongalleri bryr man sig trots allt om dem.

Bara sidohistorien om nynazisterna (vicesheriffen Bunker som är bror till vit maktledaren) står och stampar lite. Med gruppens ökade makt i Banshee och samarbete med Proctor kanske deras interna intriger börjar kännas mindre perifera.

På söndagen ser jag ”Fallet O.J. Simpson: American crime story”, SVT 1 21.45.

Ha!

Maffiga kostymdramat ”Krig och fred” (SVT1) fortsätter leverera stora känslor och intrigmakeri.

Gah!

”Beck – sista dagen” (CMore) börjar med ett dramatiskt polismord, men tappar tyvärr tempo (trots att favoriten Simon J Berger är med).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB