Startsida / Inlägg

Brutalt ärlig och briljant relationshumor i perfekta romcomen ”Catastrophe”

av Karolina Fjellborg
4030b7bd-892e-4cd1-be2a-a509fca4fa38_625x352

 

April blir helt garanterat den bästa komedimånaden på hela tv-året.
Och först ut är återkomsten av den briljanta, brutalt ärliga relationshumorn ”Catastrophe”.

 
Under de kommande veckorna kommer flera av de absolut bästa nu levande komediserierna – ”Unbreakable Kimmy Schmidt” (Netflix), ”Inside Amy Schumer” (Comedy Central), ”Veep” (HBO Nordic) och ”Silicon Valley” (HBO Nordic) – tillbaka med nya säsonger.
Men först: älskade lilla pärlan ”Catastrophe”.

Den genomgående suveränt roliga brittiska sitcomen om en amerikansk man och en irländsk kvinna som möttes i London, hade hett tillfälligt sex under några intensiva dygn, och sedan bildade par på grund av oplanerad graviditet, är tillbaka med en andra triumfartad säsong i SVT.

Först på onsdag, visserligen. Men eftersom SVT hade premiär för den här serien synnerligen ostrategiskt under förra sommarens mesta semesterveckor – då rätt många förmodligen missade den – går jag ut och flaggar redan nu. Så att de som känner sig manade kan skynda att se ikapp den första säsongen, som SVT nu har lagt ut på SVT Play inför premiären av de nya avsnitten.
Gör det. Bara sex avsnitt à 25 minuter. Det går fort – och det är otroligt roligt.

”Catastrophe” är nämligen den perfekta romcomen för oss som vill ha vår relationshumor grov, rak och verklighetstrogen såväl som varm, intim och hjärtlig. Söta, ömsinta ögonblick och genuin romantik blandas med snusk, barnförbjudna tirader och allmänt ohämmad humor. Och Sharon Horgan och Rob Delaney – som både har skapat serien och spelar huvudrollerna – har fulländad kemi.

Säsong ett var ett litet mästerverk, och säsong två går ut järnstarkt, med nedkomsten av parets andra barn, och en av de ärligaste, smartaste och roligaste skildringar jag någonsin har sett av tillvaron som nybliven – inte nödvändigtvis deprimerad men definitivt inte heller superharmonisk, pigg eller speciellt road – mamma.

 

På tisdag ser jag säsongsstarten av ”Realitystjärnorna på godset” i TV3, med bland andra Meral Tasbas och Robinson-Robban.
Sådana dokusåpastjärnor görs ju faktiskt inte längre.

 

 

 

Wow!
Otroligt imponerad av ”30 grader i februaris” (SVT1) andra säsong.

 

Grrr…
Känslan när man går omkring och är jättenöjd med sitt eget hem – tills man ser hur andra människor bor i SVT:s ”Vem bor här?”. Rena rama inredningsporren.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB