Startsida / Inlägg

Ett komiskt mästerverk i fenomenal, hysterisk form

av Karolina Fjellborg
veep_season_5_trailer_screengrab_h_2016

 

Rate

Veep

 

HBO Nordic/C More

 

Säsong 5, del 1-4
Amerikansk komediserie från 2016 av Armando Iannucci, med bl a Julia Louis-Dreyfus, Anna Chlumsky och Tony Hale.

 

Säsongspremiär 25 april

 

Den roligaste, vassaste och bästa komediserien av dem alla är tillbaka, och det är fint att kunna konstatera att skaparen Armando Iannuccis avhopp (ny showrunner är David Mandel) inte har lett till sänkt kvalitet.
Det väloljade humormaskineriet ”Veep” är i fenomenal, hysterisk form i sin femte säsong. Och har, med tanke på rådande amerikanska politiska cirkus, aldrig känts mer brännande.

Förra säsongen slutade som bekant med att det blev oavgjort i presidentvalet, och bland klåparna i Vita huset råder nu stor osäkerhet kring huruvida den neurotiska, makalöst självupptagna presidenten Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) kommer att få fortsätta att styra landet i fyra år till eller inte. Röster ska nu räknas om, och troligtvis kommer svaret på frågan att dröja till slutet av säsongen.

 
Under tiden är det kalabalik som vanligt hos Selina och hennes pressade, stressade stab, där de vulgära förolämpningarna viner, smaklösheten är norm, inkompetensen skriande, och klavertrampen ideliga.

Bland annat råkar Selina twittra ut opassande saker om sin motståndare i presidentvalet (vilket retweetas av den svenska statsministern) – för att ögonblicket därpå skylla på kinesiska hackare, och därmed skapa en diplomatisk kris med Kina.

 
Casten är som vanligt urstark, med en regelrätt gigant på toppen och utan en enda svag länk under henne. Bland säsongens nya ansikten finns bland andra supervärvningen John Slattery – silverräven från ”Mad men”, som här spelar en stenrik finansman som delar säng med presidenten medan landets ekonomi går åt helvete.

Det här är, precis som man har kommit att vänta sig av ”Veep”, exceptionellt bra.
Ett mästerverk byggt av den allra vassaste politiska satiren, perfekt rollbesättning och ett blomstrande ovårdat språk.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB