Startsida / Inlägg

”Let’s dance junior” – ett bevis för hur TV 4 effektivt mjölkar succékonceptet

av Jan-Olov Andersson
unnamed-1

Huvudprogrammet firar 10-årsjubileum. Till hösten blir det turné i landets ishockeyhallar. Och i ”Let’s dance junior” är det kändisbarn som dansar.
Snacka om att effektivt mjölka ett koncept.

Man kan tycka bu eller bä om ”Let’s dance”. Personligen tycker jag det är rätt oförarglig, men också lite tjatig och utdragen, underhållning. Dans är inte min grej.
Men TV 4 vårdar sitt koncept väl med två superproffsiga programledare, hyfsad nivå på deltagarna, en väl fungerande domartrio (som var ännu bättre med Dermot Clemenger) och nu har tittarsiffrorna stabiliserat sig kring 1,5 miljoner.
Och kanalen gasar på.
I oktober startar en liveturné med David Hellenius, den välkända domartrion och sju än så länge hemliga tävlingspar. Livekonceptet har gjort braksuccé i Storbritannien sedan 2008, så det lär väl kunna fylla ishockeyhallar i Sverige också.
”Let’s dance junior” är man först i världen med. Så BBC, som äger konceptet ”Strictly come dancing”, har haft nyfikna representanter på plats under inspelningen. Det är TV 4:s största webb-tv-satsning någonsin. Varje program har premiär på TV 4 Play klockan 17.00 på fredagskvällar.
Deltagarna är barn i 10-12-årsåldern. ”Proffsdansarna” är jämngamla barn som tävlar i dans (något som borde ha förklarats i programmet). Några av kidsen är kända av sig själva, från filmer (Tsatsiki, Håkan Bråkan) eller tv-program (kanalens egna unga mästerkockar). Andra har man sett på bilder i skvallerpressen, på premiärbilder med sina kända föräldrar.
Morgan Alling är lustigkurreprogramledaren, Marie Serneholt är motsvarigheten till Jessica Almenäs. Båda väldigt proffsiga. Domarna är samma som i huvudprogrammet och de är, inte oväntat, lite snällare mot barnen. I stället för telefonröster från tittarna, röstar tv-studions publik, via mentometrar.
Var rätt skeptisk i förväg, det kan skava rejält med barn och sådan här underhållning i tv-rutan. Men det fungerar bättre än väntat. Kanske för att man följer huvudprogrammet nästan slaviskt, inte ”barnslar till det”.
•Under lördagskvällen ser jag ”Sverige!” i SVT 1. Linus Wahlgren är gäst.

(Ja)
Anna von Rosen. Vill se mer av hennes härliga överklassnobb i TV 4:s ”Finaste familjen”.
(Nej)
”Upp till bevis”, SVT 1. Här bränns inget onödigt krut under ”Let’s dance”-veckorna. Så gammaldags tv-underhållning att det dammar om platt-tv:n.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB