Startsida / Inlägg

Sista rycket för ”Downton Abbey”-lillebrorsan ”Mr Selfridge”

av Karolina Fjellborg

 

 

”Mr Selfridge” blev aldrig nästa ”Downton Abbey”.
Men levde gott som välgjord wannabe i fyra år.

 

”Mr Selfridge” kom 2013, när hemkanalen ITV var höga som hus på ”Downton Abbey”-framgångarna.
Brittiskt kostymdrama var hett, och den karismatiska Jeremy Piven från ”Entourage” i huvudrollen som den amerikanska affärsmannen och varuhusgrundaren Harry Selfridge var ett stornamn som borgade för intresse. Inte minst på andra sidan pölen.

Nu går serien in på sin avslutande säsong i SVT. Och även om man kan konstatera att den aldrig riktigt lyckades ta sig ut ur ”Downton Abbeys” stora skugga, har den onekligen levt en fullt anständig tillvaro i den.

Det stora, extravaganta varuhuset – där de lite mindre bemedlade har jobbat och aristokraterna lekt – har utgjort en färgstark, lyxig och levande skådeplats med många av de herrskap och tjänstefolk-kvaliteter som brittiska kostymserier av tradition lever gott på. Scenografi och detaljer har kostats på, historiska händelser och figurer skickligt vävts in i handlingen, och även om långt ifrån alla i det stora karaktärsgalleriet har varit högintressanta, har en genomgående styrka varit de relativt många välskrivna kvinnorollerna.
Varav Katherine Kellys Lady Mae Loxley har lyst absolut starkast.

Piven själv fick initialt en del kritik för sin rätt bombastiska rolltolkning, men har tonat ner den pö om pö, och när säsong fyra nu tar vid år 1928 – nio år efter händelserna i säsong tre – har hans mr Selfridge dämpats ytterligare.
Han lever fortfarande det goda livet, med sprit, kvinnor och spel som ”greven av Oxford Street” under det glada 20-talets sista svängiga dagar, men han känns ömtåligare och mindre bekymmerslös. Och Piven gör ett strålande jobb med att förmedla känslan av en man som, även om han inte vill erkänna det för vare sig själv eller de runt omkring sig, har börjat ta stryk av ålder, erfarenhet, sorg, hårt leverne och… Ja, livet självt helt enkelt.

 

På söndag tittar jag på HBO-filmen ”Confirmation”, med Kerry Washington och Wendell Pierce, på HBO Nordic.

 

 

Sitcom
Nya säsongen av ”Unbreakable Kimmy Schmidt” (Netflix) är lika suveränt märklig och rolig som den första.

 

Sketch
Höjdpunkten i ”Game of thrones”-stjärnan Peter Dinklages inhopp i alltid ojämna ”Saturday night live” (Kanal 9) var helt klart sången ”Space pants”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB