Startsida / Inlägg

Ohyggligt stilsäkert frosseri i tidlös skräck när ”Penny dreadful” är tillbaka

av Karolina Fjellborg
in Penny Dreadful (season 3, episode 3). - Photo: Jonathan Hession/SHOWTIME - Photo ID: PennyDreadful_303_0046

 

Rate

Penny dreadful

 
HBO Nordic

 
Säsong 3, del 1
Brittiskt-amerikanskt skräckdrama från 2016 av John Logan, med bl a Timothy Dalton, Eva Green och Josh Hartnett.

 

 

Säsongspremiär 2 maj

 

En av tv:s allra vackraste serier – Showtimes urtjusiga skräckromantik ”Penny dreadful”, där diverse monster och andra figurer ur några av 1800-talslitteraturens mest ikoniska verk möts i viktorianska London – är tillbaka.

När säsong tre börjar är den lilla kärntruppen av trasiga, pinade själar upplöst, och dess medlemmar spridda för vinden. Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) befinner sig i Zanzibar. Ethan Chandler (Josh Hartnett), som vi nu vet egentligen heter Ethan Lawrence Talbot (från ”The wolf man”), är på väg hem på ett tåg i vilda västern. The creature/Caliban/Frankensteins monster (Rory Kinnear) är någonstans i Arktis, i ett landskap lika vitt som hans ansikte. Och kvar ensam i London är Vanessa Ives (Eva Green), som nu har klappat ihop fullständigt.

Green är sedvanligt magnetisk i rollen som den gåtfulla, av demoner plågade och av ondskan jagade, hjältinnan, och den som håller ihop det här frosseriet i tidlös, klassisk skräck – där det överlag är atmosfären, snarare än storyn, som är huvudsaken.

Nya figurer den här säsongen är bland andra doktor Seward (Patti LuPone, som gästspelade med en helt annan roll förra säsongen) – en tidig version av en psykoterapeut som behandlar Vanessa – indianen Kaetenay (Wes Studi), som har en nära anknytning till Ethan, och doktor Jekyll (Shazad Latif), som här är en gammal skolkamrat till doktor Frankenstein (Harry Treadaway).

Vi borde alltså kunna räkna med att mr Hyde dyker upp också – och i skuggorna lurar greven med alla tiders vassaste huggtänder.

Det är ohyggligt stilsäkert, delikat makabert och ofta genuint skrämmande. Och vilda västern-estetiken tillför ännu ett lager till seriens ambitiösa visuella bygge.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB