Startsida / Inlägg

Fler nordiska guldkorn än Islands fotbollssaga

av Sylvia Balac
restaurangen

Den isländska fotbollssagan är det bästa nordiska dramat man kan se på tv just nu.

Men det finns fler godbitar från våra grannländer.

Islands framfart i fotbolls-EM är en klassisk saga om underdogs som kämpar sig uppåt mot alla odds. I morgon tar de sig an England, och i väntan på det dramat riktar jag ögonen mot våra andra nordiska grannar.

På HBO Nordic finns alla tre säsongerna av finska kriminaldramat ”Easy living” (”Helppo elemä”) om lätt motvillige tjuven och bedragaren Tapio Mikkonen och hans familj, bestående av maktgalna och statusbesatta frun Jaana och utåtagerande tonåringarna Päivi och Jari. Jag har bara sett några avsnitt men det är välspelat, spännande och i sina stunder även humoristiskt.

För ännu mer humor står norska ”Dag” även om det är av den mörkare sorten. Dramakomedin är på SVT en bit in på sin fjärde säsong, men den kan ses i sin helhet på Netflix. Även den här huvudpersonen är motvillig i sin yrkesutövning – som parterapeut – och serien har en skönt absurdistisk ton, som understryks av att varje avsnitt inleds med en illustration av tecknaren Jan Stenmark. Många svenska skådisar i rollistan, och särskilt Rolf Lassgård tar sig an sin figur med hull och hår.

Mörkret och den skruvade humorn går igen i danska ”Restaurangen” vars första säsong finns på SVT Play. I centrum står Thomas och Dion, två tilltufsade män som startar en restaurang ihop. En väldigt snygg serie, filmad i ett slags hyperrealistisk stil.

Den som föredrar en kvinnlig huvudperson får i stället sitt lystmäte i”Rita” på Netflix. Titelrollen är en stordrickande, runtknullande, svärande lärare och ensamstående mamma som görs med bravur av Mille Dinesen. Vissa sidokaraktärer gränsar till karikatyrer men den danska serien är som helhet en bra mix av realism och feelgood som passar perfekt för sträcktittning.

I morgon tittar jag på åttondelsfinalen mellan Island och England tillsammans med min isländske kompis Arnar. SVT 1 klockan 20.50. Áfram Island!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB