Startsida / Inlägg

Härlig tillbakablick på kultserien ”Smash”

av Jan-Olov Andersson
SVT-SVENSKATVHISTORIER-2016-E06-3b99_636x405

Tv-kritikerna sågade jäms med fotknölarna. Medan de unga tv-tittarna älskade serien.
”Svenska historier: Smash” i SVT 1 är en härlig tillbakablick på en av 1990-talets mesta kultserier.
Som jag själv är stolt över att vara en liten del av…

Detta var i fotspåren på först Björn Borg, sedan Mats Wilander, Stefan Edberg, Anders Järryd med flera. Tennisspelarna som gjorde Sverige till världens ledande nation i sporten.
Måns Herngren och Hannes Holm – i dag båda etablerade manusförfattare och regissörer till långfilmer och tv-serier – hade gjort några humorserier för SVT. Extrem lågbudget. I ett möte med SVT:s dramachef fick Hannes Holm nobben på ett förslag och fick då ett infall och sa att Man skulle ju kunna göra en komedi om tennis.
Och så blev det. Motsatsen till tennisundret. Tre rätt misslyckade proffs (Måns Herngren, Felix Herngren, Peter Wahlbeck), en come backande veteran (Svante Grundberg) och deras smått galna tränare (Tomas Norström) och advokat (Sten Ljunggren) och deras äventyr.
Om det håller för åtta avsnitt vet i sjutton, men stundtals är det väldigt roligt, det är många kända skådespelare i biroller (Stellan Skarsgård!), man har en titelmelodi av dåtidens coolaste band The Creeps och lika avskydd som serien blev av (äldre) tv-skribenter, lika älskad blev den av ungdomar.
Historien om ”Smash” berättas i ännu ett rappt avsnitt av ”Svenska tv-historier: Smash”, en programserie jag hoppas SVT låter leva vidare, för den kan, och bör, ju pågå i all evighet. Det är alltid intressant och har även ett kulturhistoriskt värde att återvända till tv-produktioner och se varför det blev som det blev.
Av en slump (jag råkade sitta bredvid SVT-producenten Gunilla Nilars, som blev inringd som statist) har jag själv en liten roll i ett avsnitt. Intervjuar dåvarande tennisproffset Henrik Lundström i ungefär en halv minut. Jag är stolt över insatsen, men det är inte direkt därför man nu med fördel kan se ”Smash” i SVT:s Öppet arkiv…
•Under söndagen ser jag tre matcher i fotbolls-EM, i SVT och TV 4.

(Ja)
”Vårkonsert med Olle Adolpson”, SVT 1. Härlig repris från 1973 med vårt stora trubadurgeni.
(Nej)
”Mr. Selfridge”, SVT 1. Slut i rutan för dramaserien, som nog fick en säsong för mycket.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB