Startsida / Inlägg

Därför har Ernst Kirchsteiger aldrig varit viktigare

av Helena Trus

TV-KRÖNIKA. Ernst Kirchsteiger har aldrig varit mer relevant. Han visar oss hur livet borde vara.

Ernst demonsterar spansk körvel i årets "Sommar med Ernst".
Ernst demonsterar spansk körvel i årets ”Sommar med Ernst”.

 

Det finns riktiga monster som vill ta ifrån oss vår frihet. Människor som mejar ner nationalfirare på öppen gata med en lastbil, som skjuter ihjäl ungdomar på McDonalds. Vi är inte längre säkra i köpcentrum, på offentliga platser. Därför är vårt behov av verklighetsflykt egentligen inget konstigt. Man kan välja att se det som något fint, att samlas kring något som enar oss. Men det som händer just ni på stans gator, är något bisarrt. Hur vi irrar runt med våra mobiler och letar efter monster. Medan vi hotas av riktiga monster har vi nu möjlighet att jaga de fiktiva. Det går så pass långt att folk inte bara kör mot rött utan också spetsas mot staket.

Jakten på digitala monster, i det så kallade Pokémon GO, har nu gått så långt att polska myndigheter utfärdat ett förbud mot spelnärvaro i koncentrationslägret Auschwitz med kravet att radera området från mobilernas GPS.  Och nyligen skickade Trafikverket ett kravbrev via mejl till utvecklarna bakom spelet för att ”påpeka livsfaran med att ha med så kallade pokéstop och tankningsställen kring järnvägar och motorvägar”.

Nej, vi kan som bekant inte få verkligheten att försvinna bara för att vi spelar ett spel. Men kanske är det så att ju mer skruvad verkligheten blir, desto mer skruvad blir flykten bort från den.

Därför är Ernst mer relevant än någonsin. För visst skulle världen vara en bättre plats om fler bara satte sig ner och täljde. Vilade en stund på en pall i skuggan och med lätta drag förde kniven mot den lena plankan. Visst skulle vi bli en bättre version av oss själva om vi med sällskap av levande ljus, satte glasögonen på nästippen medan vi förbereder ingredienserna till vårt hemmagjorda örtsalt, låta fingrarna vandra genom spansk körvel.

Var är dina bara fötter, Ernst?
Var är dina bara fötter, Ernst?

I årets säsong av ”Sommar med Ernst” på TV4 kan man tycka att det är samma gamla Ernst som filosoferar kring rundstavar och annat, i år på den gamla herrgårdsflygeln på Gustavsviks herrgård utanför Kristinehamn i Värmland. Men även Ernst kan överraska. Som att han i kvällens avsnitt inte går barfota en endaste gång.

 

 

JA! Tummen upp för sommarvikarierna på ”Nyhetsmorgon”, som levererar värme i kombination med den tuffa nyhetssommaren.

NEJ! Att det dröjer månader innan jag kan se tredje säsongen av ”The Affair”.

Gilla Tv-koll på Facebook för att få allt det senaste från tv-världen!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB