Startsida / Inlägg

Närgången, lärorik dokumentär som rockar

av Sylvia Balac
rock_kambodja
Riktigt bra dokumentärer berättar sällan bara en historia.
Som ”Rock Kambodja” på SVT 2 i går.
Tablå-tv och papperstidningar är syskon i mediavärlden. Förr visades eller trycktes något på tv eller i tidningen först, sen hamnade det online. Nu kan det lika gärna vara tvärtom. ”Rock Kambodja” har redan legat några dagar på SVT Play men förtjänade absolut bästa sändningstid på SVT 2 i går.
En australiensare går in på en bar i Kambodjas huvudstad Phnom Penh, förtrollas av karaokesångerskan Srey Thy, en enkel flicka från landet som är ”en sydostasiatisk Amy Winehouse”, blir förälskad och startar ett musikkollektiv med henne – Cambodian Space Project – som för dem båda ut i världen.
Så skulle man kunna se historien.  Eller så kan man se det som att en vit privilegierad man exploaterar en fattig sexarbetare med en unik talang i syfte att själv nå berömmelse.
Julien Poulson och Srey Thy verkar själva inte riktigt säkra under filmens gång, och det väcker onekligen frågor om huruvida en relation som startar i djup ojämlikhet verkligen kan fungera. Under de fem år filmen skildrar skiftar maktförhållandet, Srey Thy blir mer självsäker och struntar i den kambodjanska uppförandekoden att tala tyst och gå stilla. Ironiskt nog är det då, när paret börjar bli mer jämställda, som relationen krackelerar.
Samtidigt handlar filmen om den sprudlande rock’n’rollvåg på 1960- och 1970-talet som brutalt stoppades av Pol Pots grymheter. Fantastiska arkivklipp på sångerskan Pen Ran blandas med nya, kitschiga videor med Srey Thy som återskapar och uppdaterar rockstjärnans musik, dans och stil.
En närgången, lärorik och i slutändan livsbejakande dokumentär.
I kväll är jag på bröllop, men hade jag inte varit det hade jag tittat på musikdokumentären ”Money for nothing” i SVT2 klockan 19.45.
YES 1
”Ett fall för Vera” (SVT1) har ofta lite väl orimlig intrig, men Brenda Blethyns nedlåtande charm väger upp det med råge.
YES 2
Orimlig intrig är själva syftet med supercharmiga deckarparodin ”Agatha Raisin – privatdetektiv” (TV4 Play).
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB