Startsida / Inlägg

Ett sorl vi snabbt glömmer

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2016-07-30 at 20.37.11

Rickard Olsson bjuder på en påse lösgodis sommaren lång.

Ibland njuter man av urvalet. Ibland känns det som att man mest vill gå tillbaka till affären och plocka nytt.

Rickard Olsson myser vidare med sitt ”Sommarkväll” (SVT1). ”Wild kids-gubben”, som han berättade i kväll att youtube-generationen kallar honom, har kört i åtminstone fyra år nu. Det mesta är sig likt, med en programledare som verkar känna sig jäkligt bekväm.

Gästerna är en ”brokig” skara (Olssons egna ord), och det är ju meningen. På gott och ont. I kväll fick publiken i tv-sofforna bekanta sig med två Youtube-talanger, varav den ene (William Spetz) har fått en bredare publik via tv-insatser som ”Solsidan” och Melodifestivalen.

Mia Parnevik föstes samman med psykiatern David Eberhard eftersom båda är bra på att skaffa barn i mängder. Skådespelarna Linus Wahlgren och Sandra Redlaff surrade lite om att göra musikal och var Linus hittade inspirationen till att spela pedofil i SVT-serien ”30 grader i februari”.

Och vice statsministern Isabella Lövin berättade att det har varit stressigt sedan hon fick de nya uppdragen i våras.

Det finns alltid potential i upplägget. Med den rätta blandningen av gäster bör vi förvänta oss trivsel, skratt eller något som bränner till. Men risken med de här korta samkvämen, där det alltid måste jagas vidare till nästa inslag, är att magin som hakar fast oss vid tv-rutan inte riktigt vill infinna sig. Särskilt eftersom inga obekväma frågor ställs. Det blir bara ett sorl som pågår i en timme och är omedelbart glömt.

Så blev det i afton. Med ett litet undantag för Trita Parsi, den svensk-iranske forskaren som har fungerat som rådgivare åt Obama-administrationen. Intressant nog påpekade Parsi att han inte tror att det hade blivit ett kärnvapenavtal med Iran om Hillary Clinton hade varit president. Orsaken: Hon kan stå för en mer militaristisk utrikespolitik än Obama.

En liten varning från en insatt person om en kandidat som ändå är den enda tänkbara om Trump är alternativet.

I morgon ser jag dokumentärserien ”Den våldsamma vilda västern” (SVT2). Mer om det då.

Ja

Den långfilmslånga avslutningen av ”Looking” (HBO Nordic) är helt rätt underhållning en pridehelg som denna.

Nej

”Sommarkrysset” (TV4) är aldrig rätt, oavsett helg.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB