Startsida / Inlägg

Fånigt och förvillande med alla filmstjärnor

av Stefan Hedmark
Tom Selleck är en av alla stjärnorna i serien.
Tom Selleck är en av alla stjärnorna i serien.

Det är snyggt och påkostat när Robert Redford berättar vilda västerns historia. 

Men vad gör alla berömda filmstjärnor i dokumentärserien?

Finns det något nytt att berätta om cowboys och indianer? Under sommaren gör den amerikanska dramadokumentärserien ”Den våldsamma vilda västern” (SVT2) ett tappert försök.

I kväll var det dags för femte avsnittet, där Billy the Kid steg in i handlingen. Dramadokumentärer är knepiga. Begreppet innebär att ett historiskt skede berättas inte bara med hjälp av arkivbilder och intervjuer med historiker, utan centrala händelser dramatiseras med skådespelare.

Tyvärr är budgeten för de här serierna sällan särskilt stor, vilket gör att de dramatiserade bitarna har taffliga miljöer och kostymer, med föga övertygande skådespelare. De sistnämnda är dessutom mest med för att påminna vagt om någon historisk superkändis och posera lite, medan en berättare förklarar vad som sker i scenerna.

Men när Robert Redford tog sig an vilda västern (han är seriens verkställande producent) blev det betydligt mer ambitiöst. Det syns i varje bildruta att här har det satsats pengar. Inspelningarna har inte enbart ägt rum i någon instängd studio, utan man har filmat ute i West Virginia. Skådespelarna är bättre. Och berättandet tycks ha influerats av moderna dramaserier, komplett med en effektfull titelsekvens där ”huvudkaraktärerna” presenteras.

Ett problem med ”Den våldsamma vilda västern” är dock att det hela tiden dyker upp en massa filmstjärnor i bild och berättar historiska fakta. Nog för att de allihop har erfarenhet av att spela i westernfilmer… men serien får det att se ut som att de dessutom sitter på en massa fakta om tidseran. De ges samma auktoritet som de intervjuade historikerna. I själva verket har de ju bara lärt sig repliker, precis som de mindre kända kollegorna i seriens dramatiseringar. Det är förvillande, fånigt – och onödigt.

I morgon ser jag ett nytt avsnitt av ”The night of” (HBO Nordic).

Ja

”Tinker, tailor, soldier, spy” (TV4) är fantastisk nattbio.

Nej

Fler cowboys i Kanal 5 – fast spelade av Morgan och Ola-Conny i gammal repris av ”Ullared”…

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB