Startsida / Inlägg

OS är redan nu tablåns stora hopp

av Stefan Sköld
Henrik Stenson. Foto: AP
Henrik Stenson. Foto: AP

TV-KRÖNIKA. Det är nästan tre veckor kvar till invigningen.
Men redan nu står OS i Rio för det mest matnyttiga i tablån.

Det är tur att streaming- och play-tjänsterna helt tagit död på begreppet sommartorka. Det finns så mycket att ta igen att det krävs en skitsommar av historiska mått för att hinna ta sig igenom allt på listan.

Tittar man i det gamla hederliga tv-utbudet blir det dock svårare att hitta något nytt vissa dagar. Om man synar tablån riktigt noga kan man dock hitta något sevärt bland reprissjoken. Denna söndag fick man leta sig till undanskymda TV10 där golfens återtåg till OS-arenan behandlades i ”Road to Rio”, påpassligt nog bara timmar efter att Henrik Stenson vunnit British Open.

Vanligtvis brukar OS få en att engagera sig i sporter som man aldrig brytt sig om. Men under en månad vart fjärde år kan även dubbeltrap, fäktning och taekwondo pressa fram viss spänning. Det blir nog särskilt intressant för att man vet att dessa atleter förmodligen tjänar kaffepengar på sina sporter och knappt blir igenkända på gatan i vanliga fall. Med sådana småpotatisgrenar i åtanke känns det rätt udda att se golf, en av världens största krösussporter som inte funnits på programmet på 100 år, nu kliva in på arenan igen.

Programmet kretsar mest kring Henrik Stenson och Anna Nordqvist, två av Sveriges fyra representanter.

Det är fascinerande att se maskineriet kring en sådan lyxomgärdad sport som golf. Att deltagarna inte får några bidrag från SOK på grund av att de inte behöver några. I stället går pengarna till ett ”performance team” med oklar uppgift. Förmodligen inte riktigt samma upplägg inom bågskyttet där man säkert behöver ta semester från sitt dagjobb för att delta.

Att de ekonomiska förutsättningarna ser annorlunda ut inom olika sporter är ju ingen nyhet, men det är onekligen som att se Joakim von Anka checka in på en lyxresort bredvid den övriga ankdammen.

Måndag tittar jag på andra avsnittet av ”The night of” (HBO Nordic) och hoppas på samma fenomenala nivå som första.

——-

Klass

”Mr robot” (SVT Play) är som en paranoid feberdröm än så länge, men stämningen är lika mörk och illavarslande som i första säsongen.

Pass

”Morden i Sandhamn” (TV4) är inte en av svenska deckarflorans finest.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB