Startsida / Inlägg

Uppblåsta, ömtåliga manliga egon i skottgluggen i HBO:s ”Vice principals”

av Karolina Fjellborg
Vice-Principals-HBO

 

Rate

Vice principals

 

HBO Nordic

 

Del 1-3
Amerikansk komediserie från 2016 av Danny McBride och Jody Hill, med bl a Danny McBride, Walton Goggins, Georgia King och Busy Philipps.

 

Premiär 18 juli

 

 
Danny McBride och Jody Hill har gjort en ny HBO-komedi tillsammans. Och om du, som jag, gillade deras ”Eastbound & down”, kommer även denna gränslösa explosion av vulgariteter, förolämpningar och patetik kring stora och ömtåliga manliga egon att vara rätt upp din gränd.

I den här, som handlar om krigsföring på arbetsplatsen, spelar McBride Neal Gamby. En vicerektor på en high school i North Carolina som är nära besläktad med hans ”Eastbound & down”-personlighet Kenny Powers.
Neal är narcissistisk, bufflig, aggressiv, överdrivet självsäker, allmänt odräglig, och bitter på att hans ex-fru (Busy Philipps) har gift om sig med världens kanske trevligaste kille (Shea Whigham).

 
”Justified”-favoriten Walton Goggins spelar hans rival Lee Russell, som också är vicerektor på Lincoln High.
Den smidigare Lee är något av en dandy, som spelar rollen som sydstatsgentleman och fjäskar för sina kollegor, men i själva verket är genomrutten på insidan.

 

De två avskyr varandra sedan länge, och förväntar sig båda att få jobbet som rektor nu när den sittande (Bill Murray i en liten men naggande god cameo) ska sluta för att ta hand om sin döende fru. Men när det visar sig att tjänsten i stället går till den utomstående förmågan Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory) bildar de två en ohelig allians, för att förgöra henne.

 
Så ja, ”Vice principals” handlar i princip om hur två vita män från Södern terroriserar och manipulerar en svart kvinna.

Serien är dock fullt medveten om det tvivelaktiga i detta, och undviker att trampa i klaveret genom att hela tiden främst göra sig rolig på sina två antagonisters bekostnad.

 

”Vice principals” bjuder på en strid ström av elaka skratt sprungna ur riktigt smutsig dialog och rå humor som tänjer på den goda smakens gränser. Något som för det mesta är roligt – men bitvis också blir lite tröttsamt, på ett sätt som ”Eastbound & down” väldigt sällan blev.

Så att serien redan nu har ett uttalat slut efter två säsonger känns sunt. Det tacksamma men rätt simpla upplägget med två män som misshandlar varandra verbalt, samtidigt som de smider onda ränker som team, håller sannolikt inte för mer.

 

 

 

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB