Startsida / Inlägg

”Follow the money” – därför säger det inte klick

av Helena Trus

TV-KRÖNIKA. Föregångarna gör att förväntningarna på danska ”Follow the money” är skyhöga.
Därför blir det inte kärlek vid första ögonkastet.

”Mordkommissionen”, ”Dicte”, ”Brottet”, ”Bron”, ”Den som dräper”, ”Förbrytelsen”…
Listan är lång med danska tv-produktioner (ibland i samarbete med svenska) som satt standarden för den skandinaviska kriminalserien. Och på senare tid har även norrmännen utmanat sitt grannland med lysande produktioner som ”Kampen om tungvattnet” och ”Ockupationen”, som båda höll hög kvalitet när det gäller manus och skådespelarinsatser.
I går visades det andra avsnittet av den nya danska tv-serien ”Follow the Money” på SVT1, som har samma manusförfattare som ”Borgen”. Det gör givetvis att förväntningarna är skyhöga.

En kropp spolas i land. När kriminalpolisen Mads Justesen (Thomas Bo Larsen) får reda på att den tillhör en ukrainsk gästarbetare på en närliggande vindkraftpark, leder hans utredning honom mot Energreen, en av Danmarks mest framgångsrika energiföretag. Jag ska inte berätta för mycket med fyndet är bara startskottet på intriger som korruption och insiderhandel. I huvudrollerna ser vi bland andra Nikolaj Lie Kaas, som passar perfekt som den sluge tillike charmige Energreen-VD:n Alexander ”Sander” Sødergrens samt Natalie Madueño som spelar Alexanders ambitiöse nytillträdda chefsjurist. Vi får också lära känna biltjuven Nicky, som har lagt det kriminella livet bakom sig men som lockas tillbaka av hans nya kollega Bimse.

Nikolaj Lie Kaas spelar Energreen-VD:n Alexander ”Sander” Sødergrens.
Nikolaj Lie Kaas spelar Energreen-VD:n Alexander ”Sander” Sødergrens.

 

 

Natalie Madueño som spelar Alexanders ambitiöse nytillträdda chefsjurist Claudia.
Natalie Madueño som spelar Alexanders ambitiöse nytillträdda chefsjurist Claudia.

 

Så lever DR:s flaggskepp 2016 upp till förväntningarna?
Föregångarna har skämt bort oss med en story som omedelbart griper tag. Och det blir lite av seriens förbannelse, ”Follow the money” kräver mer tålamod.
Men det gör inte det danska monopolet på kriminalgenren är hotad. Danskarna har en unik förmåga att skriva framför allt verklighetstrogna storys. Lite råare, lite grötigare, lite skitigare än vad vi själva mästrar. Sedan har ju danskarna något som varken Sverige eller Norge har; bröderna Mads och Lars Mikkelsen.
I ”Follow the money” får vi klara oss utan Lars och Mads, och att det inte säger klick vid första ögonkastet. Men, det betyder ju inte att det kan utvecklas till en varaktig relation till slut ändå.

JA!
På Netflix finns alla ”Downton Abbey”-säsonger. Så har ni lika dåligt minne som jag så har du sex nya säsonger som förgyller sin höst.

NEJ!
OS: RIO 2016. Jag har inte tittat något hittills och kommer inte göra det heller.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB