Startsida / Inlägg

Jomen glad påsk, Sjuan

av Stefan Hedmark
img2.tv4cdn.se

Det är slött att klaga på tv-sommaren.

Men det är ändå lätt att fastna i ekorrhjulet.

Jag har hört klagomålet förut. ”Det finns inget att titta på under sommaren”. Det kommer vanligtvis från personer som mest förlitar sig på de underhållningsprogram som SVT och TV4 producerar under hösten och våren. ”På spåret”, ”Idol”, ”Let’s dance”, Melodifestivalen… Det är ju skönt med en paus från det förutsägbara ekorrhjulet, brukar jag erbjuda som protest. Men tänker man efter är det ju inte ens sant. Ekorrhjulet fortsätter knarrigt att snurra även under sommaren med ”Allsång på Skansen”, ”Sommar med Ernst”, ”Sommarkrysset”…

Fast färre nyproducerade program är det absolut. I stället får vi hybrider som ”Mitt i naturen – sommar” (SVT1) som vid första anblick ser ut att vara något nytt, men i själva verket är repriser av program som visades för så länge sedan att vi nästan har glömt dem.

Men hellre det än att fylla tablåerna på ett sätt som visar förakt för tittarna. I tisdags körde Sjuan en gammal repris av ”Leila bakar” på bästa sändningstid – skrattretande nog en påskspecial! Jag antar att det var för mycket begärt att åtminstone rota fram något gammalt kräftkokningsprogram…

Men allt är som sagt inte fullt så slött som det verkar. Man behöver inte titta på ekorrhjulsprogrammen. Även i kväll, då jag vanligtvis hade valt bort tablåerna, fanns det nyproducerad underhållning. Man kan frossa i OS-sändningarna på TV3 dygnet runt. TV4 bjöd på deckarparodin ”Agatha Raisin”. Och SVT visade nya avsnitt av tre kvalitetsserier.

Sommaren har dessutom bjudit på utmärkta streamade serier som ”Stranger things” (Netflix) och ”The night of” (HBO Nordic).

Fast just i kväll fastnade jag ändå i ekorrhjulet tillsammans med barfota-Ernst. Han byggde en blomstertrappa och kryddade snaps och allt var jättetrevligt, det var det. För att citera ”Gudfadern del III”: Just as I thought I was out, they pull me back in.

I morgon ser jag ”Anna Karenina” (SVT2), med bland andra Alicia Vikander.

Ja

”Gloria” (SVT2) är en sprittandes glad film, med en underbar huvudrollsinsats av Paulina Garcia.

Nej

Det är lätt att sparka på Michael Bay, men ”Bad boys 2” (TV6) är verkligen en av hans mest smaklösa filmer.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB