Startsida / Inlägg

Svärtan blir ännu svartare i andra säsongen av ”Casual”

av Sandra Wejbro
Valerie med ex-man, Laura och Spencer provar kistor, Alex i terapi och Leon har och förlorar en flickvän. Foto: Hulu/HBO Nordic
Valerie med ex-man, Laura och Spencer provar kistor, Alex i terapi och Leon har och förlorar en flickvän. Foto: Hulu/HBO Nordic

Död, ångest och skilsmässa.

Ju djupare ”Casual” gräver i skiten, desto bättre blir serien.

Under sommaren har onsdagar varit vigda åt komedi – från ”Veep” (SVT2) och ”Difficult people” (HBO Nordic) till relationskaoset i ”Casual” (HBO Nordic).

Om ”Difficult people” kanske tappat lite sting i senaste säsongen (Julie Klausners och Billy Eichners dialoger är fortfarande lysande, men resten av manus lite krystat) blir ”Casual” bara bättre och bättre. Personporträtten fördjupas, svärtan blir ännu svartare och till och med de trygga relationerna krackelerar (syskonen Alex och Valeries kris).

Zander Lehmanns dramakomedi är på väg i en spännande riktning. Alex (Tommy Dewey) ihåliga charm kläs av och där under döljer sig en enorm ensamhet. Systern Valerie (Michaela Watkins) fortsätter dejta och ligga, men männen är en besvikelse. Dottern Laura (Tara Lynne Barr) söker sig vidare via en romans med väninnan Aubrey till ett förhållande med Spencer som är döende i cancer.

Relationer inleds och avslutas snabbare än man kan stava till ”parmiddag”.

Avsnitt elva, ”Death and taxes”, har en knäckande snygg inledning. Alex snälla, hunsade vän Leon (Nyasha Hatendi) får äntligen träffa en tjej, han börjar trycka bort kompisens uppfordrande telefonsamtal och tycks njuta av förhållandets vardagslunk. Bara tystnad och fundersamma ögonkast talar ett annat språk. På få minuter har ”Casual” lyckats skildra ett förhållande till dess bittra slut, när Leon upptäcker att flickvännen fortfarande sexmessar med ett ex.

Ett tema av besvikelse vilar över hela serien. En existentiell, djup men vardaglig sorgsenhet. Där trösten hittas i korta ögonblick av närhet och vänskap.

Användandet av åldersfilosoferande Harry Nilsson-låten ”I’d rather be dead” är originell och träffsäker.

”I’d rather be dead than wet my bed” sjunger han.

Det är ju faktiskt rätt roligt också.

I kväll ser jag ”Agatha Raisin – privatdetektiv”, TV4 21.00.

Ha!

”The night of” (HBO Nordic) blir alltmer komplex. Vem är Nasir egentligen?

Gah!

Advokaten John Stones (John Turturro) hälsoproblem ”lättar upp” en annars kolsvart serie, men ibland gränsar det till lyteskomik.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB