Startsida / Inlägg

Komediserier i skärgårdsmiljö – ny trend?

av Karolina Fjellborg
Foto: Kanal 5
Foto: Kanal 5

 

SPANING I veckan kom nyheten om att Kanal 5 gör en komediserie i skärgårdsmiljö om familjekonflikter under den tänkta semesteridyllen, som får premiär nästa år och har bland andra Peter Magnusson, Christine Meltzer, Rakel Wärmländer, Anki Lidén, och Jonas Karlsson i rollerna.

Det är förstås jättekul och casten låter lysande. Men man känner ju samtidigt att upplägget låter så himla bekant.

Varför? Jo för att TV4 gick ut redan i mars med att de ska göra komediserien ”Sjölyckan”, från bland andra Felix Herngren.
Den utspelar sig i skärgårdsmiljö och handlar om – ja, precis – familjekonflikter under den tänkta semesteridyllen.

 
Så här stod det i pressmeddelandet från TV4 då:

En familj, tre generationer – men bara ett sommarställe. Alla ska samsas medan mulltoan krånglar, någon nallar lite för mycket ur roséboxen och grannarna gnäller på nya bryggbygget. Välkommen till Sjölyckan!
– Sjölyckan är en komedi som innehåller en rejäl dos sommar och skärgårdsidyll men kanske en överdos av familj och allt vad det innebär, säger seriens regissör Felix Herngren.

Efter framgångar i komedigenren med tittarfavoriter som Ack Värmland och Boy Machine satsar TV4 på en ny komediserie. Sjölyckan är skapad av gänget bakom Solsidan och kretsar kring familjen Kling och de­ras sommarparadis i Stockholms skärgård, lantstället ”Sjölyckan”. Den vackra havstomten är en riktig idyll och familjens gemensamma tillflyktsort under sommarmånaderna.

Här huserar de numera pensionerade föräldrarna Berndt och Maud, och när semestern stundar är det dags för de nu vuxna barnen med familjer att samlas och samsas om den gemensamma oasen. Men, det är precis som med famil­jefoton: det ser oftast mysigare och härligare ut på bild än i verkligheten.

– Vi är fascinerade av det som händer när tre generationer ska dela hushåll under semestern. Det är en källa till både kärlek och konflikter som jag tror att många kan känna igen sig i. Det ska bli jättekul att gräva extra djupt i semestertider, sommaridyll och jobbiga grannar, säger Felix Herngren.

Felix Herngren är en av skaparna bakom långköraren och flerfaldigt Kristallen-belönade humorserien Solsidan och har regisserat dramakomedin Torpederna som sänts i TV4.

– Den här typen av vardagskonflikter inom familjer kan säkert de flesta relatera till och är en utmärkt arena för en riktigt bra komedi. Med Felix förmåga att ta fram den där träffsäkra igenkänningshumorn och dra det till sin spets så tror vi att vi har en hit på gång! säger Josefine Tengblad, dramachef TV4 och C More.

Serien produceras av FLX med planerad inspelningsstart nästa år och har utvecklats av manusförfattarna Niclas Carlsson och Jacob Seth-Fransson tillsammans med Björn Öberg som kom till FLX med originalidén. FLX står bland annat bakom Torpederna, Boy Machine och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

 

 
Och så här står det i Kanal 5:s pressmeddelande från i onsdags:

Peter Magnusson, Christine Meltzer, Rakel Wärmländer, Christofer Wagelin, Anki Lidén, Krister Henriksson och Jonas Karlsson. Samtliga är del av den stjärnspäckade cast vi ser i Kanal 5s nya komediserie som just nu spelas in i ett somrigt Stockholms skärgård. Serien produceras av Bob Film och kommer visas på Kanal 5 nästa år.

Sovmorgnar och långa lata dagar i solen. Inga förpliktelser med måsten och krav. God mat, vin och tid att umgås med de man älskar mest. Drömmen om den perfekta sommaren hägrar när det är dags att gå på semester, checka ut från vardagen och slippa alla krav. Men det blir inte alltid som man drömt.

I Kanal 5s nya komediserie ser vi Peter Magnusson i rollen som Jens när han tillsammans med frun Åsa (Rakel Wärmländer) packar ihop familjen för att tillbringa sommaren i en semesteridyll i skärgården. Stugan, som ligger granne med Åsas syster Carro (Christine Meltzer) och hennes kille Bobo (Christofer Wagelin), har tillhört Jens svärföräldrar Ingrid och Gunnar (Anki Lidén och Krister Henriksson). Men den ska nu äntligen bli Jens och Åsas, och Jens ser fram emot att få göra sommarnöjet till sitt egen lilla smultronställe. Den tilltänkta idyllen uteblir dock när det kommer fram att svärföräldrarna inte alls ämnar lämna över stugan till Jens och Åsa, utan planerar att tillbringa hela sommaren där tillsammans med dem.

– Jag tror att alla som någon gång semestrat med familj och svärföräldrar kan relatera till den här serien. Vi har filmat hela sommaren och det har varit fantastiskt kul att få jobba med så många begåvade och kreativa människor – både i casten och i produktionen. Dessutom härligt att återförenas med Christine som jag känner sedan gammalt, säger Peter Magnusson

Komediserien är nästa steg i en långsiktig strategisk satsning på högkvalitativt skriven underhållning för Discovery Networks Sweden. Satsningen inleddes 2015 med thrillerserien 100 Code och följdes upp med den kritikerhyllade och tvåfaldigt Kristallen-nominerade Gåsmamman, som lockade över en miljon tittare till premiären linjärt och online i våras och satte alla tiders tv-dramarekord för Kanal 5. En ny säsong av Gåsmamman spelas nu in parallellt med inspelningarna av den nya dramakomediserien.

– Vår strategiska satsning på skriven underhållning är långsiktig och vi kommer med stor entusiasm fortsätta leta efter samarbeten med passionerade producenter och upphovsmän. Vi är väldigt glada över att få göra den här härliga resan tillsammans med en så fantastisk ensemble och Bob Films skickliga team, säger Axel Eriksson, programdirektör på Discovery Networks Sweden.

Serien regisseras av Mike Syrén (Kvarteret Skatan, Halvvägs till himlen, Söder om Folkungagatan, C/ Segermyr, Hotell Gyllene Knorren) och produceras av Bob Film. Exekutiv producent är Jan Blomgren och producent Anette Brantin.

 

 

Ja, ni fattar – man har definitivt tänkt ganska lika här.

TV4 var först med att gå ut med sitt projekt – men det låter som att Kanal 5 kommer att hinna först med sändningen.

Vad tror ni? Hur mycket sommar, sol, skärgård, misslyckade semestrar och dysfunktionella familjerelationer tål vi?
Och vilken serie blir bäst?

Jag sätter mina slantar på ”Sjölyckan”.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB