Startsida / Inlägg

Mycket sevärd tv med både Anne Lundberg och Tom Alandh

av Jan-Olov Andersson
SVT-LANDGANG-2016-E00-e1f7_720x405

Anne Lundberg har 50-årskris och klättrar i berg. Tom Alandh pratar med folk i samhällets utkant.
Mer än så behövs inte för att två SVT-profiler ska göra sevärd tv.

Skämtade om huruvida Anne Lundberg har en 50-årskris eller inte. Det vet bara hon själv. Anne skojar nog rätt så självironiskt när hon i säsongsstarten av ”Landgång” (SVT 1) frågar sig själv om det är därför hon utsätter sig för den smärta och fysiska ansträngning det innebär att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, 5 895 meter över havet.
Styrkan med ”Landgång” är att vad som började som ett matlagningsprogram ombord på ett tankfartyg, hela tiden sedan har förändrats, förädlats och blivit till något nytt, något annorlunda, något vi aldrig riktigt sett förut.
Nu får vi se hur Ola Skinnarmo leder en rätt stor expedition, vi lär känna några av dem lite grann, som ska bestiga Kilimanjaro. Ska krafterna räcka till när de drabbas av allt från tropiska regn till höjdsjuka?
En stor tillgång hos Anne Lundberg, säkert ett av skälen till hennes popularitet, är bristen på fåfänga. Hon gör sig inte till, hon bara är. Visar glatt upp sin bad hair day och berättar hur folk ständigt fjärtar, för alla är mer eller mindre dåliga i magen. Om det har något att göra med den relativt primitiva matlagningen, som vi också får följa, förtäljer inte historien.
Så krävande som expeditionen är för deltagarna, flera tvingas bryta i förtid, undrar man nästan vad de medföljande tv-fotograferna Marcus Skogström och Thomas Pickelner har för superkrafter. De är hela tiden över, under, framför, bakom eller bredvid deltagarna och tar hela tiden snygga bilder.
Tom Alandh-filmen ”Ibland är det tungt att vara människa” (SVT 1) är raka motsatsen. Ett antal lite kantstötta människor – hemlösa, psykiskt sjuka, andra besvär – som hänger i möteslokalen Balders i Stockholm och som berättar om sina liv. Närgånget, engagerande och vemodigt.
•Under fredagskvällen ser jag Lasse Zachrissons Ulla Billquist-dokumentär ”När molnen skingras”, i SVT 2.

(Drama)
”The night manager”, TV 4. Susanne Biers John le Carré-serie är en av årets bästa.
(Humor)
”Skolan”, TV 3. Nu är inte ens Anders Janssons vaktmästare rolig längre.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB