Startsida / Inlägg

Varför ska vi fortsätta ha tv-abonnemang?

av Helena Trus

TV-KRÖNIKA. Om tv-tablån liknar den för 30 år sedan – varför ska vi då fortsätta betala för ett tv-abonnemang?

Ute strilade augustiregnet. Men den som hade hoppats på några timmars lättsam och underhållande avkoppling vid TV:n blev djupt besviken. Programmen denna tisdagskväll var tunga, dystra, mystiska.
För den som orkade hänga med var dock inslaget om Bangladesh, jordens fattigaste land, både lärorikt och intressant. Ett riktigt höstprogram…
För den som inte ögnat igenom gårdagens tv-tablå reagerar säkert inte förrän möjligen vid slutklämmen.

… kvällens underhållning var faktiskt att se och höra excellensen, utrikesministern Sten Andersson med den troskyldigaste min förklara i Rapport att regeringen och den borgerliga oppositionen är så ”samstämda” man någonsin kan önska i fråga om Sveriges Sydafrikapolitik. Sa Andersson och tittade med sina blå ögon på oss är hemma vid lådorna. Drev han med oss, utrikesministern?

Det här är alltså en tv-krönika i DN från exakt 30 år sedan signerad Mert Kubu. Jag var fem år och hade två kanaler att välja mellan, TV 1 och TV2. Lyckan att få se ”Sommarmorgon” med Owe Sandström tillsammans med mina kusiner med frukostbrickan i knät på Brännö. Nästa sändning var inte förrän vid middagstid och då fick vi ändå inte titta på tv.

Mycket har som vi vet hänt sedan dess. 1992 blev TV4 en marksänd kanal. Sedan introducerades videoapparater, kabel-tv, internet och Netflix.

På ett sätt var det enklare förr, då vi inte hade makt att själva bestämma över vårt tv-tittande. För det fria valet att vi kan titta på vad vi vill när vi vill har inte bara väckt till liv ett omåttligt begär, utan också resulterat i att tv-kanalerna kapitulerat i den linjära tablån. För den skiljer sig bevisligen inte mycket från den första tisdagen i augusti 1986. Repriser som ”Palme – sista timmarna”, en kvart om ”Kvinnor som hugger ved” och filmen ”Limitless” från 2011 om en författare som tar en drog som gör att han kan använda hela sin hjärnkapacitet. Kontentan är att det kanske finns en mening med att vi enbart använder en bråkdel av vad vi människor är kapabla till. Men här borde tv-kanalerna tänka precis tvärtom, även om det är en tisdag i augusti. Använda sin kapacitet för de som faktiskt fortfarande slår på tv:n. Varför ska vi annars fortsätta betala hundratals kronor i månaden för ett tv-abonnemang?

Myrornas krig. Tja, så här mina vänner kunde det se ut i min ungdom när man slog på tv:n.
Myrornas krig. Tja, så här mina vänner kunde det se ut i min ungdom när man slog på tv:n.

JA!
Tv-profilen Sven Mellanders Facebook-video som tar Zara Larsson i försvar i våldtäktsdebatten. Gå in på hans Facebook och kolla!

NEJ!
Bara för att jag har sagt upp tv-abonnemanget betyder det inte att jag slutar betala tv-licensen. Den är viktig!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB