Startsida / Inlägg

Public service när det är som bäst

av Stefan Hedmark
svt-sanningenomvikingarna-2016-e00-ff3e-jpg

De nådde så långt som till Bagdad där folk förundrades över deras ”röda skägg och tatueringar”.

I en ny serie får vi veta fantasieggande saker om vikingarna.

Ända sen jag var liten och först lärde mig i skolan om vikingarna och deras plundringståg har jag fått höra att deras värld var mer komplex än vi tror. Det har nästan blivit en klyscha.

Visst fanns det en hel kultur bakom myterna. Platser som Birka bidrar till förståelsen om våra förfäder. På senaste tiden har vikingarna väckts ur sin historiska slummer, inte minst tack vare tv-serien ”Vikings” med Gustaf Skarsgård.

I kväll var det premiär på SVT1 för dokumentärserien ”Sanningen om vikingarna”. Även den lanseras som att vi ska bjudas på nyheter om de svärdssvingande krigarna. Det är lätt att vara lite skeptisk, men man dras in i seriens två avsnitt. Det är mycket som är kittlande, till exempel att få se hur satelliter numera används för att hjälpa arkeologerna att hitta platser där de borde gräva.

Det här är inget eget SVT-projekt. I USA och Storbritannien har det lanserats i ett stycke, i långfilmsformat, kallat ”Vikings unearthed”. Det ligger upplagt på Youtube sedan i våras. Med historikern Dan Snow och arkeologen Sarah Parcak vid rodret är ”Vikings unearthed” ett exempel på public service när det är som bäst – PBS i USA, BBC i Storbritannien.

I den svenska tappningen kompletteras materialet av egenproducerat material. I de flesta scener är ”Vikings unearthed” intakt. Men en del intervjuer har spelats in på nytt och då har historikern Kristina Ekero Eriksson stigit in och ersatt Snow.

Det kanske låter som en enda röra, men SVT har hittat en svensk profil som är engagerad och kunnig. Hennes scener tillför något, inte minst en känslomässig koppling till en tid i vår historia som är så främmande från den svenska vardagen nu. Dessutom invävt i originalet på ett sömlöst sätt.

Den som är nyfiken kan redan nu se nästa avsnitt av ”Sanningen om vikingarna” på SVT Play.

I morgon ser jag ”Sommar med Ernst” (TV4).

Ja

”Miss secret agent” (TV4) är inte ett mästerverk. Men det finns en anledning att Sandra Bullocks komedier blir så stora succéer på bio.

Nej

Irene Huss (Kanal 5). Jag föredrar Irene Snusk i ”Kommissarie Späck”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB