Startsida / Inlägg

”Great British bake off” flyttar – då hoppar programledarna av i protest

av Sandra Wejbro
gbbo

Det har varit full kalabalik i den brittiska tv-världen de senaste dagarna.

Nyheten kom att ett av landets absolut populäraste program, ”The great British bake off”, byter kanal från BBC till Channel 4. Produktionsbolaget Love productions har helt enkelt fått ett bud på sin kassako som BBC inte kunnat matcha.

Reaktionerna blev starka. Inte minst för att ”GBBO” varit en så populär symbol för hur det nya multikulturella Storbritannien kan möta det gamla bland kakformar och degvispar, med en folkbildande och vänlig ton, långt från andra realityseriers konflikter och drama.

Hur blir det när en kommersiell kanal tar över? Kommer reklampauserna betyda att programmet blir kortare?

En förändring som redan är säker är att de två programledarna, Mel Giedroyc och Sue Perkins, kommer att sluta.

– Vi är väldigt chockade och ledsna över att få veta att ”Bake off” kommer lämna sitt hem, sa de i ett gemensamt uttalande. Vi kommer inte att följa med ”degen” dit.

Det är ännu oklart om domarna, experterna Paul Hollywood och Mary Berry, kommer följa deras exempel.

BBC har öppet gått ut och vädjat till producenterna om att ändra sitt beslut att flytta, men de svarar bara att de är övertygade om att Channel 4 kommer ”vårda  och nära” programmet under många år framöver.

Årets deltagare.
Årets deltagare.

Säsongspremiären av ”GBBO” hade över tio miljoner tittare för några veckor sedan och som bäst har de varit uppe runt 15 miljoners-strecket. Förlusten är naturligtvis en mindre katastrof för problemtyngda BBC.

Enligt brittiska tidningen The Telegraphs källor var inte heller pengarna den enda orsaken till Love productions beslut att bryta med BBC. De anser att BBC snyltat på deras format för att utveckla egna liknande program, där man bland annat ska utse landets bästa amatör-konstnär och hårstylist.

Stormen runt ”GBBO” fortsätter i brittisk press, och även om Channel 4 säkert kommer försöka lugna fansen och hålla formatet så intakt som möjligt finns det flera orosmoln. Dels är det deppigt att Mel och Sue lämnar, för deras finurligt varma, jordnära och humoristiska ton har varit perfekt för programmet. Dels innebär reklampauserna att ”GBBO” riskerar att bli kortare i effektiv tid om inte sändningstiden går upp.

Och kommer ”GBBO” få behålla sin befriande konfliktfria och nördiga ton?

Det återstår att se.

Läs även:

”Hela Sverige bakar” är en urvattnad kopia av det brittiska originalet

Bak-tv som stelnat i en tråkig grimas

Gilla Tv-koll för fler nyheter om tv!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB